Cowon JetAudio médialejátszó

>> 2008. október 28.


Szép jó napot Bloglakók!
Ezen cikkünk tárgya egy médialejátszó, aminek a zenelejátszási képességei különösen erősek, a méltán híres Cowon cég zenelejátszója ez, a JetAudio. A program érdekessége, hogy szinte mindent tud, amit egy médialejátszótól elvárhatnánk, és képes a 32 bit-es hanglejátszásra, a megszokott 16 bit helyett, jelentős teljesítményjavulást hozva ezzel a hangminőségben.
A program sajnos csak windows-ra érhető el, bár vannak megoldások, hogy linux alatt is futtatható legyen.


A program letöltése az első lépés, innentől dönthetünk, hogy melyik úton indulunk el, a Win-es úton, vagy a linux-os úton.


WIN verzió:
A program letöltése után szimplán telepítjük azt, előszőr értelemszerűen a programot magát, aztán a nyelvi fájlt. A JetAudio két formában létezik, az ingyenes, egyszerű lejátszó formában "Basic" néven, és a prémium "Plus" néven. A különbségek táblázatban itt. Mindenki döntse el a maga igényeinek megfelelően melyiket választja, de az igazi előnye ennek a programnak a PLUS verzióban van. Nos, ezt vagy megvesszük, vagy "megvesszük", a döntés a miénk. Amint ezzel megvagyunk, kezdjük el a telepítést. Útközben válasszuk ki azon fájlokat, amiket alapértelmezetten hozzá szeretnénk rendelni a programhoz, vagyis szeretnénk ha a jetAudio nyitná meg őket kattintásunkra.
A telepítés után, érdemes rögtön felrakni a magyar nyelvi csomagot és csak azután állni neki a beállítgatásnak. Természetesen akik nem akarják felrakni a nyelvi csomagot, mert nekik jó az angol is, akkor azok megspóróltak egy lépést.
Miután a nyelvi fájlok is felkúsztak, inditsuk el a programot, majd a kinézetet alakítsuk kedvünk szerint.
Miután ezzel készen vagyunk, jöhetnek a beállítások. Mivel ezek magyar nyelven vannak, nagyon nem fogom részletezni őket, egy pár lényeges dolgot kiemelek, ez a 32 bit-es hangra váltás és a BBE MP valamint a BBE ViVA hangeffektus. Ezeket mindenképp érdemes bekapcsolni.
Érdemes egy kis időt eltölteni a beállításokkal, megnézni mi mire jó, megtalálni a számunkra leg megfelelőbbet. Ha mindezekkel készen vagyunk, nincs más hátra, mint hátradőlni és zenét hallgatni... :)




Linux verzió:
Itt már van egy kis csavar. Gyárilag nem támogatott a JetAudio linux alatti futása, így emulációhoz kell nyúlnunk. A legismertebb és a legjobban működő Linux emulátor a WINE. Könnyedén telepíthetjük a Synaptic csomagkezelőből, logikusan "wine" név alatt fogjuk megtalálni a keresés után. Aki jobban szereti a grafikus felhasználói felületet (x-elgetős módszer), annak a Hozzáadás/eltávolítás menüre kell kattintania az Alkalmazások alatt, majd a kereséshez beírni, hogy "wine", x-elni és enter.
Miután fent van a WINE a gépünkön, menjünk a "Configure WINE menüpontra" amit az Alkalmazások/Wine elérési úton találhatunk meg. Ha előjön az ablak, akkor adjuk hozzá az install fájlokat, amiket letöltöttünk. A JetAudio installját és a magyar nyelvi pack-ot, majd mindegyikhez állítsuk be, hogy XP-n szeretnénk futtatni.
Ezek után hagyjuk jóvá változtatásaink, majd lépjünk ki innen, és keressük meg a most betallózott fájljainkat. Ezekre "jobb gomb/Megnyitás ezzel: Wine Windows Program Loader".
Innentől szokásos WIN stílusban csináljuk végig az installálást.
A telepítési útvonal maradhat a c:/program files, a wine majd mindent elintéz helyettünk.
Majd várjunk türelmesen amíg a telepítési csík végigmegy a kijelölt pályáján.
Ha készen vagyunk, jöhet az upgrade csomag ha ilyen is van az általunk letöltött verzióban. Különös magyarázatra ez nem szorul, ugyanígy kell tennünk mindent, ahogy az előző telepítésnél, csak itt elérési útnak azt kell megadni, ahová az imént a jetAudio-t telepítettük.
A nyelvi csomag telepítése dettó. Értelemszerűen követjük az utasításokat (next, agree).
Elérési út magától megvan, változtatnunk sem kell. És a Telepítés gombra kattintva láss csodát, nincs már mit telepítenünk, indithatjuk a programot.
Innentől a program magyarul fog hozzánk szólni, szóval a beállításokat ugyanúgy böngésszük át, mint WIN-es társaink és ne feledjük bekapcsolni azokat a funkciókat, amiket már ott ajánlottam.

És most jöhet el az a pillanat, amikor a WIN-es haverokkal együtt a Linuxosoknak sincs más hátra, mint hátradőlni és zenét hallgatni... :)

{akinek kérdése van, megakadt, esetleg észrevétele, bármi egyéb, az jelezze hozzászólásként és segítünk vagy korrigálunk}

1 megjegyzés:

pepe53,  2012. február 10. 14:08  

Hali, az a problémám, hogy amikor a "jobb gomb/Megnyitás ezzel: Wine Windows Program Loader" parancsot kiadom a gépnek, akkor elkezd "homokórázni" a wine, majd kb fél perc után bezárul az ablak, és semmit nem csinál. megpróbáltam más programokkal is, de azokkal sem ment. Mindent úgy csináltam, ahogy leírtál. Mi lehet a baj?

Megjegyzés küldése

Kapcsolat

In4Sane™ Blog © 2013 - http://i4s.hu

Ha kérdésed, problémád, vagy egyéb észrevételed akadna, akkor írj bátran oldalunk email címére, és amint tudunk válaszolunk.

Jelentkezés

Az i4s csapat folyamatosan várja vállalkozó kedvű BLOGGERek jelentkezését az oldal e-mail címén. Ha csak egy kicsit is érdekel a lehetőség, ne habozz, küldj nekünk üzenetet és mi tájékoztatunk a követelményekről és az egyéb részletekről.

i4s infó

Ha a főoldal nem működne, vagy egyéb háttérinformációkra vagy kíváncsi, látogasd meg Twitter csatornánkat az i4s Twitter linkre kattintva. Oldalunkat "lájkolhatod" Facebook-on, valamint "+-olhatod" a Google Plus-on is.
Az oldalon közölt screencastok, illetve videók megtekinthetőek az oldal YouTube csatornáján: i4s YouTube.
A közelgő fontos eseményekre az i4s naptárjából készülhetsz fel.

  © Webnolia - Blogger --> i4s.hu - In4Sane™ Blog © 2008-2015

Vissza a lap TETEJÉRE