Top 10 indok, hogy miért ne használj Ubuntut

>> 2008. november 6.


Üdvözlet Bloglakók!

Már jó ideje használom az Ubuntu op. rendszert, és teljesen meg vagyok vele elégedve, nincs is más OS a gépemen. Persze tudom, hogy a Linux rendszerek minden szépsége (és hátránya) ellenére mindig lesznek olyanok, akik Windows rendszeren szeretnék tengetni hétköznapjaikat.
Ezért is gondoltam, hogy összegyűjtök 10 mosolyra késztető okot arra, hogy miért nem érdemes Ubuntu-t használni. Így amikor az Ubuntut ajánló barátaid felsorolják neked az okokat, hogy miért válts, te már fel leszel fegyverkezve a legütősebb szempontokkal, hogy miért használnál inkább Windows-t. (Az elkövetkezendő sorokat nem muszáj teljesen komolyan venni... )

1. Kipróbálhatod telepítés előtt - Mi mind szeretnénk hinni annak a sok propagandának és reklámnak, ami olyan emberektől jön, akik olyat akarnak nekünk eladni, amire nincs is szükségünk. Szóval, mi a fenéért próbálnánk ki egy op. rendszert LiveCD-n, hogy megfelelő e számunkra, mielőtt véglegesítenénk gépünkön?
Menjenek a nagyihoz a LiveCD-vel, nekünk nem kell garancia, felrakjuk úgy ahogy van, ahogy kijött, ahogy megcsinálták, ahogy a Microsoft megteremtette, csak így látatlanba. Ámen.

2. Szoftverek telepítése túl könnyű - Ubuntuval csak a Synaptic csomagkezelőre kell kattintanunk, aztán csak kockákat kell "beikszelni" a telepítéshez és Alkalmaz gomb. Pff. Hol van a keresés? A kitömörítés? Az összes többi program bezárása a telepítéshez? Az újrainditás? Az .exe fájl vadászata? Az összeomlás? Nem is beszélve a frissítésekről. A gagyi automata frissítés az Ubuntunál. HALÓ, kérem! Ez 2008. Frissítés központi szerverről, csakis Internet Explorert használva. Igen, már jobb.

3. Túl kevés vírus/Túl nagy biztonság - A víruskeresők a puszta jelenlétükkel is segítik a biztonsági látszat fenntartásást, hiába kicsit zavaros néha mit is csinálnak, de biztosan jók, illetve jók kell, hogy legyenek, ha már lefogják a gépet, ezzel megakadályozva téged attól, hogy kihozd belőle a maximumot, és végül is igazuk van. Teljesítményed csökkentése segít, hogy más emberek elvárásait az általad még bőven teljesíthető szint alatt tartsd. Így azt tudod, mondani, hogy hát igen, a gépem kicsit lassú ahhoz, hogy befejezzem ezt meg azt, és már pont kész voltam, de újraindult, így kezdhetem elölről. Ráadásul, ha túl sok mindent fejeznél be probléma nélkül, még több munkát tudnál elvégezni. És hát így sajnos elkerülhetetlen lenne az előléptetés, vagy a fizetésemelés, ráadásul még az így keresett plusz pénz elköltésén is agyalnod kéne. Huhh, abszurd.

4. Nincs drága irodai csomag - Hát igen, az Ubuntu nagy hátránya. Ingyen osztogatnak teljes funkcionalitású OpenOffice-t, ami valljuk be, sehol sincs a Microsoft Office-tól, aminek az ára, igényeknek megfelelően 20 ezertől 130 ezer forintig terjedhet. Nos, hát miért használnál ingyenes szoftvert, ha ebből a pénzből támogathatod Bill Gates-t, segítve őt, hogy ne nagyon csússzon lejjebb az életszínvonala, még a gazdasági válság alatt sem. És tudom, hogy azért nektek is okoz egy kis perverz örömöt, hogy ezt a pénzt erre költhetitek és nem másra... tudom ám.

5. Választható megvételi lehetőségek - Ha eleve ingyenes egy op. rendszer, hát az nem jelent sok jót. Sokkal biztosabb megvenni a Windowst, majd átküzdeni magunkat az aktivációs eljáráson, hogy megbizonyosodjunk a boltban megvett és lepecsételt gyári szoftverünk eredetiségéről. Büszkének kéne lennünk, hogy önkéntesen kiszolgáltatjuk személyes adainkat és hagyjuk magunkat tolvajként kezelni, míg végre tényleg elhiszik, hogy a számla és matrica nem a fészerben nyugvó nyomtatónkból jött elő. És ahogy túljutottunk ezen a procedúrán, egy ajándék órát is kapunk, ami elkezd ketyegni, ugyanis nemsokára érkezik az új Windows, amit ha tetszik ha nem, egy idő után újra meg kell vennünk. Ez így szép.

6. Túl sok ingyenes alkalmazás - Miért akarnál olyan alkalmazást használni, amit te választhatsz ki, ha a döntést elvégzik helyetted odafönt? Miért választanál ingyenes csomagokat, mint a GIMP, OpenOffice, Scribus, Nvu, ha elkocsikázhatsz a MediaMarkt-ba és megveheted a legújabb Office packot, Windowst vagy egyebeket, az úton elhasználva pár liter benzint és kiengedve egy jó nagy adag szén-dioxidot a légkörbe, valamint veszélyeztetve a kismacskák, sünik és kóborkutyák életét?

7. Túl jól dokumentált - Sok érthető, egyszerűen követhető leírás található meg az Ubuntu kezelésével kapcsolatban. Említésre sem érdemes. A Windows Súgó-val nem veszik fel a versenyt. Ha valamit még így sem találnánk meg, akkor így jártunk. Mehetünk a Microsoft weboldalára és keresgélhetünk, hátha találunk képeket Bill-ről.

8. Túl jó támogatás és közösség
- Az a gáz, hogy ha valami problémád akad az Ubuntuval, csak a fórumba kell beírnod a problémád, és percek alatt meg is lesz a segítség, ha nem, akkor pedig csak meg kell találnod az Ubuntu IRC csatornáját, és ott kérdezni, vagy szimplán blogbejegyzésként segítséget kérni az ubuntu.hu-n. Akármelyik módon is, de a segítség eljut hozzád, felhasználóktól --> felhasználóknak. Ez elég bénán hangzik...
Sokkal jobb, ha az ember a telefonos ügyfélszolgálaton próbálkozik, ahol az illető még talán nem is látta az adott programot, de ez sokkal nagyobb élvezet s leginkább kihívás. Így legalább csak az életerősek maradnak bent a játékban.

9. Túl sok féle elérhető kezelőfelület - Azt is tudom, hogy mindenki szereti a választási lehetőségeket, amit a Vista különböző verziói adnak nekünk. Apró változtatások, nem aprópénzért. Az Ubuntuban ezt túlvariálták, ráadásul ezek a lehetőségek is ingyenesek. Az Ubuntu-t különböző asztalkörnyezettel lehet használni mint például a Gnome, KDE (Kubuntu), Xfce(Xubuntu) és ráadásképpen még külön verzió is létezik oktatási célokra gyerekeknek, Edubuntu néven.
Miért akarnánk olyan operációs rendszert használni ami nem eszik minimum egy giga RAM-ot, és nem szükséges neki egy jó videókártya egy erősebb processzorral? Tulajdonképpen, akik Xubuntu-t használnak, azok általában régi gépen teszik, és a rendszer arra lett tervezve, hogy mellőzze a csicsát, csak a használhatóságra koncentráljon, miközben alacsony hardverigénnyel rendelkezik. Kiemelném, hogy az olyan emberek akik nem tudják megengedni maguknak a legújabb számítógépet és alkatrészeket, törvény általi eltiltásban kéne részesüljenek a számítógéptől, valamint meg kéne vonni tőlük az internethasználati jogukat is. A számítógépezés egy kiváltság, nem széleskörű, így aki gyenge, az hulljon el.

10. Túl sok vizuális beállítás - Nem akarunk forgó-konfigurálható asztalokat! Az Aero felület tökéletesen elég. Nem kell a testreszabhatóság. Nem kell ide az egyéniség. Fujj. Szerezz egy Windows Vistát és legyen olyan asztalod, mint mindenki másnak! Na, igen!



Köszönet Mark Hinkle-nek:
--> alap és forrás <--

4 megjegyzés:

James Cage 2009. június 9. 3:27  

En peldaul foglalkozom zeneirassal, zeneszerkesztessel, grafikaval, fotozassal...

Csinald meg nekem GIMP-ben, amit Photoshop-al es a rengeteg pluginal, esetleg Lightroom -al, amit kifejezetten fotosoknak szantak!

Irj zenet linux alatt, de ne MIDI-t, hanem hasznalj Ableton, Cubase, Nuendo, vagy akar "csak" Reason minosegu zeneiro programokat, VST-ket!

A tobbiben igazad van...

Névtelen,  2009. szeptember 8. 20:46  

5 óra 25 perc választ el attól,hogy a windows telepítő cd-ét 2kg-os kalapáccsal széttörjem,és a kukába dobjam :))))töltöm az UHU linuxot Windows Béke poraira :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Blue@X 2009. szeptember 9. 6:37  

Na hogyhogy ennyire megutáltad a Windowst?

Makói Krisztián 2009. szeptember 14. 14:19  

Miután végrehajtottad a fent leírt műveletet, szerintem stílusos lenne, ha utána a Windows maradványait kihajítanád a window-n. :)

Engem is érdekelne, hogy mi vett rá a váltásra, és az is, hogy miért az UHU Linuxot választottad?

Megjegyzés küldése

Kapcsolat

In4Sane™ Blog © 2013 - http://i4s.hu

Ha kérdésed, problémád, vagy egyéb észrevételed akadna, akkor írj bátran oldalunk email címére, és amint tudunk válaszolunk.

Jelentkezés

Az i4s csapat folyamatosan várja vállalkozó kedvű BLOGGERek jelentkezését az oldal e-mail címén. Ha csak egy kicsit is érdekel a lehetőség, ne habozz, küldj nekünk üzenetet és mi tájékoztatunk a követelményekről és az egyéb részletekről.

i4s infó

Ha a főoldal nem működne, vagy egyéb háttérinformációkra vagy kíváncsi, látogasd meg Twitter csatornánkat az i4s Twitter linkre kattintva. Oldalunkat "lájkolhatod" Facebook-on, valamint "+-olhatod" a Google Plus-on is.
Az oldalon közölt screencastok, illetve videók megtekinthetőek az oldal YouTube csatornáján: i4s YouTube.
A közelgő fontos eseményekre az i4s naptárjából készülhetsz fel.

  © Webnolia - Blogger --> i4s.hu - In4Sane™ Blog © 2008-2015

Vissza a lap TETEJÉRE