PlayStation Home Beta - mindenki számára

>> 2008. december 10.


Üdvözlet Minden Bloglakónak!

Bizonyára mindenki hallott már a Sony (SCE) azon elképzeléséről, hogy megalkossák saját virtuális világukat, amolyan Second Life módjára, PS3 konzolokra, ingyen és bérmentve.


Nos, a még mindig béta fázisban tartó fejlesztés újabb állomáshoz érkezett a közelmúltban, bővítették a béta-teszterek táborát akkor még zárt rendszerben. Mivel ezen szórásba jómagam is belekerültem, ezért megragadnám az alkalmat, hogy összefoglaljam a véleményem több hetes tapasztalataim alapján, és ezt itt közzé is tegyem. December 11-től pedig ezt mindenki megteheti, mert a Sony kiadja a PS Home-ot open-beta-ként, vagyis nyílt béta verzióként, így bárki letöltheti majd a PS Store-ról.

Az alapötlet jó, ez kétségtelen, a Sony-nak nem szokott ilyen téren problémája lenni, a megvalósítással annál inkább. Egy ilyen rendszer fejlesztése elég sok költséget felemészt, és tartani az ingyenességet amellett, hogy így is veszteségesen állítják elő a PS3-at, szerintem egy merő ábránd, és erre a Sony is rájött. Valamit tenniük kellett, de pénzt kérni a Home-ért butaság lenne, ez elrettentené az embereket a használatától, így afféle demo verziót kapunk majd a kezeink közé, amit ha megszeretünk, esetleg magával ránthat bennünket a Home világába és így szabad hozzáférést kaphat a Sony a pénztárcánkhoz. Természetesen a kommunikációs rész így is teljes lesz, azt nem korlátozzák. Barangolhatunk a világban (ami az elején érdekes, de tekintve a béta fázist csak egy pár helyszín érhető el), cseveghetünk barátainkkal, de ha alap lakásunkon kívül mást is szeretnénk, vagy el szeretnénk térni a beéépített sémáktól (amikből nem túl sok van egyelőre) ,úgy, mint bútorok, ruházati cikkek és egyebek, akkor az bizony pénzbe fog kerülni. A vásárlás még nem érhető el egyelőre, csak a PS Store-hoz vezető linkek vannak készen, és az üres boltok, de vásárolható termékek hiányában ezek még nem üzemelnek.


Ez szintén érthető és elfogadható: ha különbözni akarunk fizessünk, ugyanakkor "forradalmi" ötlet is. Itt nem fizetünk havidíjat, hanem a megvett dolgok után fizetünk kis összegekben, nem egy nagyban. Így a sok kicsi többet alkothat, mint a kevés nagy, mert észre sem vesszük, hogy mi mindent vettünk már meg. Ha a haver vett egy vadiúj buborékfújógépet 15$-ért, akkor az gáz lenne ha nem venném meg az extra-giga-mega-badass-buborékfújógépet 30$-ért, mert nehogy már neki jobb legyen... :)


Ezzel csak egy probléma van, hogy ha úgy nézzük, a PS Home teljeskörű használatához bizony kell egy pár (az alapcsomagban nem megtalálható) periféria. Gondolom senki nem fogja a kontrollerét használni üzenetek gépeléséhez, mert az majdnem kínzás, így ha lehet, akkor szükségünk lesz egy PS kompatibilis billentyűzetre, és opcionálisan ajánlott egy PS kompatibilis Bluetooth headset beszerzése is, ami szintén nem feltétlenül olcsó. Természetesen ez csak akkor ér valamit, ha haverjaink is rendelkeznek ilyen egységekkel, mert saját magunkhoz beszélve nem sokáig tudjuk fennt tartani saját érdeklődésünket a játékon belül... :) (meg azt ugye lehet headset nélkül is)
És nem hiszem, hogy a PS Home hatására az emberek (főleg ismerőseink) rohanni fognak a boltba vásárolni, hogy aztán hallhassuk egymást online is.

Mindezek ellenére, ahogy már írtam, az ötlet egészen életképes is lehet, ehhez csak jól kell eltalálni az árfekvéseket, mind a Home világában, mind a való világban.


Ugyanakkor sok ember számára nem túl rokonszenves az ötlet, hogy amit a menüből elérhetünk pár perc alatt, azt itt bevásárlóközpontokban tolongva, szintről szintre lépcsőzve keressük meg. Amit gépünkön teljes képernyőn nézhetünk meg HD-ben, azt egy virtuális mozivásznon csodáljuk meg, miközben mindenki zajong és bontja a rendet, és természetesen még az előttünk ülő-álló-kiabáló avatarok feje is belelóg a képernyőbe, nem is beszélve a táncoló tömegről a székek előtt... és ez még csak a béta. :)
Másrészről igen hangulatos, ahogyan, mint a való világban, rendszerezzük dolgainkat, és a szép környezetet járva, új barátokat szerezve úgy érezzük magunkat, mintha ez tényleg ott történne meg valamelyik plázában.



Komoly hátrányosságnak tartom, hogy avatarunk nem tud ugrani, néhol ez egészen idegesítő és időrabló volt. Még egy húsz centis padka is komoly és leküzdhetetlen akadálynak bizonyult, ugyanúgy, ahogyan a kis díszkorlátok is. Ha úgy tudnánk közlekedni, mint mondjuk a GTA-ban (gyalogos módra gondolok, mindent átugrálva), akkor sok időt takaríthatnánk meg, persze érthető, hogy megvonták tőlünk ezt a funkciót, így elkerülték, hogy ne legyen lézengő tömeg az egészen eldugott helyeken, és mint a birkák egy helyen legyünk. :)
Igen ám, de ha már nem rövidíthetünk ugrálással, akkor vajon miért fut olyan átkozottul lassan karakterünk?? Ez a része már érthetetlen, és megint csak a GTA-t tudom felhozni példának. Az ottani rendszer ide is tökéletesen illene. Lenne sprint-lehetőség, ha elfáradnánk akkor pedig pihennénk egy kicsit, de továbbra is tudnánk haladni, ehelyett kapunk egy ráérős öregembert, aki nem siet sehová. Talán ez illik a Sony által elképzelt otthoni nyugalomhoz, elég ha a való életben sietünk...

Egy másik egyelőre ígért funkció, hogy a Home rendszeren belül elérhetünk egyes játékokhoz extra tartalmakat, például ha rendelkezünk az Uncharted: Drake's Fortune (UDF) című játékkal, akkor PS Home avatarunkkal bejárhatjuk a már végigjátszott pályákat, átfésülve a buja dzsungelt, extra tartalmakat hozva elő, természetesen ellenségek és fegyverek nélkül, szintén ez a helyzet például a Resistance-al is... ez a funkció is ígéretesnek hangzik.

Teljesen nem mondhatunk nemet a Home próbálkozásra, ugyanis van benne potenciál, csak ezt a későbbiek során okosan, és jól kell kihasználni (a Sony-nak vannak e téren legendás problémái főleg a PS3 óta) minden ebben rejlő lehetőséget. De ahhoz is még túl korai fázisban járunk, hogy a dolog sikerét egyértelműen megjósoljuk, ehhez még kell a béta-tesztelés bőven, és a hibajavítás, valamint a felhasználók véleményeinek figyelembevétele. Így talán egyszer eljutunk oda, hogy a PS3 egy olyan konzol lesz, amit a mi igényeink szerint, nekünk csináltak, és mi alakíthat(t)unk rajta, hogy még közelebb álljon a szívünkhöz. Reméljük a legjobbakat, és kívánunk sok szerencsét a Sonynak.

Pár screenshot a végére a PS Home-ról (katt rájuk a nagy méretért):

2 megjegyzés:

Makói Krisztián 2008. december 12. 6:20  

A szerverek a hivatalos megjelenési dátumtól kezdve nem működnek, így még nem lehet kipróbálni home-ot... jól kezdődött az open-beta-ba lépés... :)

amint változik a helyzet, írok újra.

Makói Krisztián 2008. december 15. 11:49  

Sziasztok!
Már lehet csatlakozni a home-hoz, hébe-hóba még lesznek kimaradások a sony szerint, amit az elsöprő érdeklődésnek köszönhető szerverterheléssel magyaráznak... :) blabla...

a lényeg, hogy most már mindenki csatlakozhat! :)

Have Fun!
MCkey

Megjegyzés küldése

Kapcsolat

In4Sane™ Blog © 2013 - http://i4s.hu

Ha kérdésed, problémád, vagy egyéb észrevételed akadna, akkor írj bátran oldalunk email címére, és amint tudunk válaszolunk.

Jelentkezés

Az i4s csapat folyamatosan várja vállalkozó kedvű BLOGGERek jelentkezését az oldal e-mail címén. Ha csak egy kicsit is érdekel a lehetőség, ne habozz, küldj nekünk üzenetet és mi tájékoztatunk a követelményekről és az egyéb részletekről.

i4s infó

Ha a főoldal nem működne, vagy egyéb háttérinformációkra vagy kíváncsi, látogasd meg Twitter csatornánkat az i4s Twitter linkre kattintva. Oldalunkat "lájkolhatod" Facebook-on, valamint "+-olhatod" a Google Plus-on is.
Az oldalon közölt screencastok, illetve videók megtekinthetőek az oldal YouTube csatornáján: i4s YouTube.
A közelgő fontos eseményekre az i4s naptárjából készülhetsz fel.

  © Webnolia - Blogger --> i4s.hu - In4Sane™ Blog © 2008-2015

Vissza a lap TETEJÉRE