Windows Mobile 5/6 – Egykezes navigálás 1.rész

>> 2009. január 21.


Mivel az oldalon a többség szívesen látna viszont PDA-s szoftverekkel kapcsolatos írásokat, ezért elkezdeném a cikkek sorát. Az írás apropója azon dolog, hogy mára már divatját múlta a stylus-os vezérlés (PDA ceruza), hiába könnyebb vele a navigálás. Sokan láttatok talán már iPhone-t, vagy iPod Touch-ot, és merült fel bennetek, hogy dejó lenne ezt viszontlátni Windows Mobile-on. Aki végigköveti a cikksorozatomat, az a végére összehozhat egy iPhone szerű kezelőfelületet.


A Windows Mobile rendszerek a stylus-szal való navigációra vannak kihegyezve, bár az új verzió (Windows Mobile 6.5) állítólag az egykezes használat felé szeretne elmenni. Hogy ez miért jó, vagy miért rossz, azt nem taglalnám, mindenki döntse el maga, hogy szerinte melyik a jobb. A kis bevezető után vágjunk a közepébe. Az 1. részben a Mai nap (Today Screen) nézetet módosítjuk. A programok amik szükségesek hozzá: iLauncher 3.1 vagy nagyobb verziószámú (3.1 azért kell, mert itt jelenik meg a PNG kiterjesztésű képek támogatása, szabad igazítása az ikonoknak).



Windows Mobile 5 Mai nap nézete igen egyszerűnek hat 2009-ben az iPhone menüjéhez képest.


Hogy mi is iPhone szerű kinézetet kapjunk, egy kis munka kell, de szerintem minden percet megér. Nahát akkor nézzük a lépéseket.
1. lépés: iLauncher 3.1 feltelepítése. Mivel ez nem egy freeware progi, ezért ajánlatos a megvásárlása, de más, alternatív forrásból való beszerzése is tökéletes.
2. lépés: Mai nap nézetének (Today Screen) teljes kipucolása. Ehhez menjünk az Indítás (Start)-> Beállítások (Settings)-> Személyes fül (Personal) -> Mai nap (Today Screen) menüpontjába. Válasszuk ki a Tételek fület (alul) majd vagyük ki az összes alkalmazás elől a pipát, kivéve az iLauncher-t!
3. lépés: iLauncher bekonfigurálása. Menjünk az Indítás-> Programok -> iLauncher Utilities -> iLauncher Options-ra. Az alábbi menüpontokban lévő beállítások fontosak:

General Setting (fenn a legördülő menü):

iLauncher Display Mode : Customized Tabs
Portrait Height: 320x240-es felbontás esetén az értéke 291
Spacing between icons : 0
Enable ’true’ VGA mode: Yes (ez nagyon fontos, ettől lesznek majd az ikonméretek megfelelőek!!!)
Enable ’true’ VGA mode in optiones : No
Allow drag-and-drop for shortcuts: Pipa be
Allow Scrolling: míg nem végzünk az ikonok igazításával addig Pipa Be, ha végeztünk akkor Pipa Ki.

Customized Tabs Mode Settings
:
Tabs Style: Tabs on bottom (No names)
Tab Minimum Widht: 20
Extra Tab Height: 0
Use Floating Panels: Pipa ki

Captions:
Cpation Alignment: Center
Caption Font Size: 11 (Ha akarod lehet nagyobb)
Caption Height: 8 (Így egysoros lesz az ikonok alatti szöveg)
Extra Caption Width: 0
Draw Captions bold: Pipa Be

Ezek voltak a fontos beállítások, akkor most jöjjön a munka neheze.
Töltsd le ezt az ikon packot (iPhone stílusú ikonok, 48x48 pixel méretűek, PNG kiterjesztésűek), illetve ezt a hátteret (Ez az ikonok igazításához kell).
Ha letöltötted az ikon packot, akkor tömörítsd ki, majd másold rá a PDA Program Files/SBSH/iLauncher/ICON mappájába a tömörített fájl tartalmát. Ha ez megvan akkor menjünk a Mai nap nézetre. Itt láthatjuk az iLauncher ikonjait. Alul a Tabokat (Füleket). Hozzá is adhatunk a különböző Tab-okhoz új ikonokat, ezt a Tab gombon való nyomvatartás->Add Shortcut-tal érhetjük el. Az ikonok képeit módosítsuk az alábbi módon: Ikonra nyomvatartás, majd a megjelenő menüben Modify Image… lehetőségre kattintsunk. Tallózuk ki a Program Files/SBSH/iLauncher/ICON/iphonestyle mappát, majd nyomjuk meg a Select gombot. Válasszuk ki egy ikon-t, majd Select. Így tudunk minden egyes ikonnak megadni egy iPhone stílusú ikon-t. Ha ezzel végeztünk, akkor állítsuk be a Mai nap hátterének a letöltött hátteret(320x240-es felbontásra van tervezve!!!). Először még tartsuk nyomva egy Tabon az ujjunkat(vagy stylust), és a megjelenő menüben válasszuk ki a Free Icon Placement-et, és a Caption Enabled for Tab lehetőséget. A letöltött háttér segítségével igazítsuk az ikonokat a helyükre (legfelső vonal az első ikonsor alja, második vonal a második ikonsor alja, harmadik vonal a harmadik ikonsor teteje. A képek széleit kell a vonalakhoz igazítani, így rendezett kinézetet kapunk.) Az iLauncher beállításainal a General Settings-nél, az Allow Scrolling opciónál vegyük ki a pipát. Kapcsoljuk ki a Free Icon Placement-t is.

Ha ezzel végeztünk, állítsunk be egy másik hátteret, és kész is vagyunk az iPhone stílusú menüvel. Sok Szerencsét, és kitartást kívánok. Ha valakinek kérdése van, vagy elakadt valahol, az írjon nyugodtan kommentbe. A következő részben iPhone típusú képernyőzárat varázsolunk Windows Mobile-os készülékünkre.


HAMAROSAN KÖVETKEZIK!





0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Kapcsolat

In4Sane™ Blog © 2013 - http://i4s.hu

Ha kérdésed, problémád, vagy egyéb észrevételed akadna, akkor írj bátran oldalunk email címére, és amint tudunk válaszolunk.

Jelentkezés

Az i4s csapat folyamatosan várja vállalkozó kedvű BLOGGERek jelentkezését az oldal e-mail címén. Ha csak egy kicsit is érdekel a lehetőség, ne habozz, küldj nekünk üzenetet és mi tájékoztatunk a követelményekről és az egyéb részletekről.

i4s infó

Ha a főoldal nem működne, vagy egyéb háttérinformációkra vagy kíváncsi, látogasd meg Twitter csatornánkat az i4s Twitter linkre kattintva. Oldalunkat "lájkolhatod" Facebook-on, valamint "+-olhatod" a Google Plus-on is.
Az oldalon közölt screencastok, illetve videók megtekinthetőek az oldal YouTube csatornáján: i4s YouTube.
A közelgő fontos eseményekre az i4s naptárjából készülhetsz fel.

  © Webnolia - Blogger --> i4s.hu - In4Sane™ Blog © 2008-2015

Vissza a lap TETEJÉRE