Ubuntu 9.10 - összegzés és újdonságok

>> 2009. november 5.


Mint azt bizonyára sokan észrevettétek, megjelent az Ubuntu legújabb, 9.10-es kiadása. Ennek az apropóján szeretnék most közzétenni egy összefoglalót az újdonságokról, és megosztani tapasztalataimat a rendszer működésével kapcsolatban.

Szóval lássuk csak, hogy mit sikerült a fejlesztőbrigádnak belepakolni a Karmikus Koalába...



6 lépéses telepítés:

Az újradolgozott telepítési folyamat az egyszerűség jegyében készült, még kevesebb lehetőséget adva a linux telepítésének véletlen elrontására.



Titkosítás:

A telepítés folyamán elérhető a titkosított home könyvtár létrehozása funkció, amit így csak a mi felhasználói fiókunkból lehet megtekinteni.



Telepítés közbeni bemutató:

Windows mintára, mostmár az Ubuntu is fel fogja sorolni az új OS-el jövő újdonságokat, megjelennek a különböző beépített programok leírásai, és elvonják a figyelmünket a telepítésről, így nem csak a százalékjelzőt kell néznünk.



EXT4 fájlrendszer, GRUB2 és még sok egyéb:

A 9.10 alapértelmezetten EXT4 fájlrendszerrel települ. Leírás itt. (biztonsági és gyorsasági előnyök az ext3-hoz képest)
A Boot menü most már a GRUB2-t használja, ami a gyorsabb működés mellett azért is örvendetes, mert a "halott bejegyzéseket" vagyis a már elavult bejegyzéseket a GRUB2 automatikusan eltávolítja, így nekünk ezzel nem kell bajlódnunk, nem úgy, mint annak idején.


Új grafikus tálalás: új boot-képernyő, új témák, új hátterek és ikonok:


Jobban kidolgozott felhasználói felület, ami segít megteremteni a 9.10 hangulatát, szerintem jóra sikerültek, de mint mindig, még van hová fejlődni.

Az új Betöltési képernyő.


Megújított Bejelentkező képernyő, ami összhangban van a Betöltési képernyővel.


Még több beépített háttér, mint az előző kiadásokban.


És íme az új alapértelmezett háttérképünk, ami továbbra sem ábrázol semmiféle állat-(koala-)szerű lényt. (Úgy néz ki az Ubuntu szakított ezzel a hagyománnyal a 8.10 óta.)


A Humanity nevű új ikontéma lett az alapértelmezett, ami elég stílusosra sikeredett az előzőhöz képest, valamint kaptunk még egy pár új értesítő ikont is a tálcára.



Az állapotjelző menü is új ikonokat kapott.


Leállítási képernyő:


Nem lehet túl sok mindent hozzáfűzni: ez is megújult.


Ubuntu Szoftverközpont:


A 9.10 egyik legnagyobb volumenü újítása ez, ami a synaptic csomagkezelő és a programok hozzáadása/eltávolítása funkció teljes leváltását hivatott véghez vinni. Mostantól itt egy helyen végezhetjük el azokat a dolgokat, amiket eddig csak az előbb felsorolt 2 programmal volt lehetséges. A teljes váltásig még valószínűleg várni kell egy-két megjelenési ciklust.

Empathy üzenetküldő:


A Pidgin helyére érkezett ez az üzenetküldő alkalmazás, amit mostantól alapértelmezetten találunk meg a Koalában. Személy szerint én nem üdvözlöm ezt a váltást, a Pidgin egyelőre még többet tud, és pluginokkal is bővíthető, ezért a gépemen az Empathy igen hamar le is cserélődött.

Palimpsest lemezkezelő:


Szintén új funkció a Karmikus Koalában a Gnome-Disk-Utility, vagyis a Palimpsest Lemezkezelő alapértelmezettként való megjelenése.


A program képes a merevlemezeink figyelésére, észlelésére, partíciók létrehozására/törlésére. Ha bármit hibát észlel út közben, akkor egy figyelmeztetőablakban értesít minket, majd felajánlja a hiba megoldását.

Ubuntu One:


2 GB ingyenes tárhely az interneten, amire fájlokat tölthetünk fel, majd azokat szinkronizálhatjuk számítógépeinkkel.

Gnome 2.28.1

A Gnome külsőleg elég kevés mértékben szokott változni, ez most sincs másképpen, minden maradt a régiben, kivéve az Ekiga-t, ugyanis ez az Ubuntu által alapértelmezetten el lett távolítva.

Gyorsabb indulás és leállás:

Bizonyára mindenki hallott a kinek boot-ol gyorsabban az OS-e típusú versenyekről, így hát ezt nem is nagyon részletezném. Ja, és a kikapcsolási folyamat is gyorsabb.

Hálózatkezelő:


Ráncfelvarrást kapott, aminek köszönhetően tisztább és jobban használhatóbb lett a kezelőfelülete. Így könnyedén adhatunk hozzá új WiFi hálózatot, vagy ugyanilyen könnyedén csatlakozhatunk is rá.

Indicator applet:


Ez az értesítéskezelő program most még több programot támogat, úgy mint: Pidgin, Empathy, Gwibber, Evolution, Xmail, Kmail and Konversation.

Betűtípusok könnyebb telepítése:

Mostantól egy kattintással telepíthetőek a betűkészletek, eddig ez kicsit bonyolultabb volt.



Firefox 3.5.3:

Koalánk alapértelmezett böngészője.

Rhythmbox 12.5:

Megkapjuk az eddig is jól bevált zenelejátszó-programunk legújabb verzióját, egyre bővülő tudástárral.

Pár megújult funkció: médiaszerver támogatás, albumborító-kereső.

Computer Janitor:


Szintén a kötelező ráncfelvarrás után, nem használt és gépünkön feleslegesen helyet foglaló alkalmazásaink eltávolítása válik lehetővé e program segítségével, ami szintén alapértelmezettként települ.

Szofverforrások változása:

Mostantól könnyebb lesz különböző tárolókat felvenni, a módszert jobban automatizálták, ezzel is időt és kattintásokat spórolva nekünk.

Végszó:


A rendszer maga elég jóra sikerült, én kifejezetten pozitívan látom az összképet. Mondhatni ez volt az a rendszer, ami kicsit visszaadta az Ubuntuba vetett hitemet.
Nagyon sokat fejlődött, szerencsére a stabilitás tekintetében is, vizuális téren is, mindezt úgy, hogy nem érezni, hogy több erőforrás kellene neki, mint az előző verzióknak.

Mindenképpen érdemes kipróbálni!

A funkciók listája csak egy összesítés volt, nem törekedtünk a teljességre, ugyanis ezeken kívül még számos egyéb újítás is megtalálható az Ubuntu 9.10-es, Karmikus Koalában.
Csak győzdd felfedezni!

Kellemes használatot Mindenkinek!

Linkek:
http://i4s.hu/2009/10/megjelent-az-kubuntu-910.html
http://ubuntu.hu
http://href.hu/x/aibz

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Kapcsolat

In4Sane™ Blog © 2013 - http://i4s.hu

Ha kérdésed, problémád, vagy egyéb észrevételed akadna, akkor írj bátran oldalunk email címére, és amint tudunk válaszolunk.

Jelentkezés

Az i4s csapat folyamatosan várja vállalkozó kedvű BLOGGERek jelentkezését az oldal e-mail címén. Ha csak egy kicsit is érdekel a lehetőség, ne habozz, küldj nekünk üzenetet és mi tájékoztatunk a követelményekről és az egyéb részletekről.

i4s infó

Ha a főoldal nem működne, vagy egyéb háttérinformációkra vagy kíváncsi, látogasd meg Twitter csatornánkat az i4s Twitter linkre kattintva. Oldalunkat "lájkolhatod" Facebook-on, valamint "+-olhatod" a Google Plus-on is.
Az oldalon közölt screencastok, illetve videók megtekinthetőek az oldal YouTube csatornáján: i4s YouTube.
A közelgő fontos eseményekre az i4s naptárjából készülhetsz fel.

  © Webnolia - Blogger --> i4s.hu - In4Sane™ Blog © 2008-2015

Vissza a lap TETEJÉRE