FIFA 10 vs. PES 2010 - Meghalt a király, éljen a király!

>> 2009. október 9.


Fórumokon, rajongói oldalakon közkedvelt téma a két aktuális foci-szimulátor összehasonlítása, különbségeinek, előnyeinek, hátrányainak kielemzése, vagy a másik rajongótábor földbe döngölése. Most én itt közzé szeretném tenni a saját véleményemet és értékelésemet a játékokról, az idei párharc eredményéről, és a lehetséges jövőről, akit érdekel, az olvasson tovább.

A focis játékok gyerekkorom óta folyamatosan végigkísérték az életemet, ha jól emlékszem kezdve a FIFA 96-al, még egy elég régi gépen. Természetesen az igazi áttörés a FIFA 98 Road To World Cup-al következett be, ami teljesen belopta magát a szívembe, és máig sok jó emlék fűz hozzá. Az EA is hasonlóan jó emlékeket fűzhet hozzá eme remekműhöz, mert innentől indult el a FIFA sorozat sikertörténete.

FIFA történelem

Aztán FIFA 99, 2000, 2001, 2002 és a forradalmi 2003, ahol már nem tapadt többé az ember lábához a labda, hanem elkezdték tologatni azt a játékosok, és a rossz ütemben megtolt labda, a labda elvesztését is jelenthette. Ezt követték 2004, 2005, 2006, ahol bár voltak fejlesztések, nem emelkedtek ki a nagy tömegből, és a 2004 és 2005 megjelenése közötti időszakban hallottam először a PES sorozatról, kipróbáltam, és itt ért véget számomra a FIFA korszak.

PES történelem

A PES 5 lenyűgöző játékmenete, a labda fizikája, a játékosok mozgása... minden. Messze lehagyta a FIFA-t, ez hasonlított legjobban az igazi focira, forradalmi volt. Természetesen volt egy néhány idegesítő hibája, ami miatt egy pár billentyűzet és gamepad nem bírta a minőségellenőrzési technikáimat. Csodák csodájára a PES 6 javított ezeken a hibákon, bár kicsit lelassította a játékmenetet, mindezek ellenére a végeredmény mégis egy tökéletesen játszható, élvezetes, szerintem máig a legjobb PES játék lett, ami a kontrollereimet is jobban kímélte.

És itt történt valami. Megjelent a PES 2008. A sorozat szerintem leggyengébb darabja. Egy nagy NEM.
Ezt az évet a PES 6 további nyúzásával vészeltem át (ami nem volt nagy baj, mert szerettem), mindenesetre nem tetszett amit a KONAMI-tól és Seabass-től láttam. Ezután megjelent a PES 2009, amivel végigjátszottam az évet, mégis elég vegyes érzésekkel, jó-jó, de nem az igazi. Ezért nagy reményeket fűztem a PES 2010-hez. Tudtam, hogy ez lesz a PES utolsó esélye, hogy a trónon maradjon, mert a FIFA veszélyesen jött fel a FIFA 07-el elkezdett vonalon, ami a FIFA 09-nél, már "majdnem veszélyes" minősítést ért el nálam. Éreztem, hogy hoppá, ebből még lehet valami. És jött a FIFA 10...a PES 2010-el karon öltve...

Bár karon öltve jöttek, egyikük egyedül és durcásan fog távozni, mert idén egyértelmű győztese van a párharcnak. A FIFA 10 tökéletesítette azt a vonalat, amit a 07-el elkezdett, és elfoglalta helyét a foci-szimulátorok képzeletbeli első helyén. Az animációk jobbak mint valaha (az biztos, hogy a PES-nél jobbak), a játékmenet élvezetes, a labda fizikája a helyén van, és fáj, hogy ezt kell mondanom, de talán még a PES-nél is realisztikusabb az összkép, egyszóval öröm vele játszani.

Még tavaly, a FIFA 09 kapcsán említettem egy barátomnak, hogy a dolgok jelen állása szerint a FIFA minden évben egyre PES-esedik, míg a PES minden évben egyre FIFA-sodik. Egyszóval a dolgok, amiket szerettünk a PES-ben, szépen átszállnak a FIFA-ba és amiket nem szerettünk a FIFA-ban, azok meg a PES-be.

Természetesen a FIFA 10-nek még van hová javulnia, tartalmaz néhány hibát, amit jövőre orvosolni kellene. A lövések már egész rendben vannak, egy kicsit gyorsult a labda a tavalyihoz képest, bár még mindig lassú, de élvezhető. A beadásokat viszont nekem lehet még szoknom kell, de nekem ez a rész még nem az igazi. Ez a PES-ben jobban van megoldva, valahogyan életszerűbb és gyorsabb ott a labda. (lehet a FIFA irreálisan magasra helyezett kameranézete miatt néz ki furán, ki tudja?)

Ha a földön járatjuk a labdát, akkor viszont a PES-nek van hova fejlődnie, itt verhetetlen a FIFA. Legelőször is, A HANGOK terén, ugyanis ilyen hangja nincs egy labdának, mint amikor a PES-ben egy játékos hozzáér! Mintha egy baseballütővel ütném a betont, vagy nem is tudom. És aránytalanul hangos. Ugyanolyan erősségű a hang akkor is, ha csak megtolja, vagy mintha kapura lőné. Kedvenc momentumom, amikor a labda a kapufa felé gurul csiga-lassan, majd eltalálja azt, amire egy böszme nagy roberto-carlos-bomba-lövés-de-kapufa hangot hallunk.



Az arcok terén a PES-nek nincs szégyenkeznivalója, elég élethűre sikerültek, néhol a FIFA-t is megveri, viszont nekem a test egésze nem tűnik annyira jól eltaláltnak, mint a FIFA-ban.


bal FIFA, jobb PES

Valamint, szeretném külön kiemelni, az animációk minőségét a FIFA-ban, a mozgások simaságát, és azt, hogy nem folynak olyan látványosan egymásba az emberek, nincsenek lukas lábak, kezek, amin a labda egyszerűen átrepül, pedig meg kellett volna akadnia, mint a PES-ben. Nem azt mondom, hogy a FIFA-ban nem történnek ilyen dolgok - mert történnek - hanem azt, hogy a FIFA-nal nem annyira zavaró.
A PES-nél is érezni, hogy próbáltak kezdeni valamit az animációval, a lövések animációja, a háló reakciója a belelőtt labdára, mind-mind át lett dolgozva, javítva lett, bár a FIFA szintjét nem éri el.

A FIFA új funkciója, ami szintén a realitást hivatott növelni, hogy az analóg paddal kezelhetjük játékosunk mozgását, ami 360 fokos irányítást ad a kezünkbe, az eddig megszokott, kötött szöges billentyűzet-gamepad kurzorokkal ellentétben. Elsőre talán nem hangzik túl jól, de gyakorlatban egész jól működik, és jól is néz ki, hogy játékosunk nem egy előre meghatározott precízen megrajzolt vonalon vezeti végig a labdát, hanem vannak benne apró kilengések.

Bár nem tudom mennyire lesz ez hatásos akcióban, ahol hirtelen kell dönteni, hirtelen kell ellőni a labdát, és mondjuk véletlen lecsúszik a kezünk a padról. Ezt könnyen el tudnám képzelni, a kurzorokban talán jobban bízok, de nem zárkózom el az újítás elöl, megnézem milyen lesz hosszútávon. Egy próbát megér.

Az viszont nem ér meg egy próbát, amit a KONAMI csinált a FIFA ezen új funkciójára válaszul. Látszik, hogy csak azért rakták bele a játékba, hogy elmondhassák, hogy ez is egy funkció, és nekünk is meg van, nem csak a FIFA-nak, ugyanis ez játékmenetbeli változást nem hoz, sőt, még idegesítő is. Viszont látva azt, hogy milyen reálisan vezetik a labdát a játékosok a FIFA-ban, elég nehéz volt a szememet visszaszoktatni ahhoz a precíz, vonalzóval és körzővel kimért halálegyenes labdavezetéshez, amit a PES-ben tapasztalhatunk.

Szintén örömteli számomra, a bedobás, amiben a PES-nek még mindig nem sikerült fejlődnie (mindenki egy helyben várja a labdát, mint a szobrok), a FIFA-ban viszont egész szépen meg lett valósítva.

A FIFA kezdőanimációja. Egy javaslat az EA-nek. Ha jót akarnak, és meg szeretnék verni a realisztikusságáról megismert PES-t, akkor ne rakjanak be nekem egy olyan Rooney-t az elejére, aki természetellenes módon emeli át a becsúszó játékos felett a labdát, aztán szintén a szemnek idegen módon lövi el. Csak egy jótanács.

A FIFA menürendszerével mindig is az volt a bajom, hogy nem elég gyors és a válaszidő is lehetne kevesebb, az egész lehetne dinamikusabb. Ez most sincs másképpen, ezen is változtathatnának jövőre. Bár szeretném tisztázni, hogy teljesen élvezhető, elsőosztályú, és szép menürendszerről beszélünk, nekem még mindig lehetne gyorsabb, hogy ne kelljen az animációkra várni, hanem csak a gombokat kelljen nyomkodni.

Egy pár szó a néhol előszeretettel csaló gépről. A PES-nél ez a hiba a 2009-ből öröklődött, így erre azt mondhatom, hogy nem nagyon foglalkoztak vele tavaly óta, ami elég szomorú. Miről is van szó? Amikor a játékosunkat indítjuk egy hosszú passzal (W-betű), néha a játékosunk is, de legtöbbször az ellenfél is akaratlanul belassul, így elvesztve az indításból fakadó minden előnyt, mert az átvételre, már újra a nyakunkon van mindenki. Fordított helyzetben is működik a dolog, amikor mi védekezünk, és az ellenfél kapja a labdát, csak ilyenkor persze mi nem mindig érjük utol ellenfelünket.

A FIFA-nál is vannak néha érdekes dolgok, ott inkább a betonvédelemről beszélhetünk, ami nem azért beton, mert jól dolgoznak össze, és akárhogy is járatod a labdát, nem tudsz rajtuk áttörni, hanem néha tényleg olyan, mintha egy virtuális betonfal lenne előtted, a védő mindenképpen elveszi a labdát, és vannak esetek, amikor elég agresszívan (persze szabálytalanság nélkül).
Természetesen nekem mint egy PES-hez szokott játékosnak, lehetséges, hogy nem működnek a PES-ben alkalmazott megoldásaim, de azért azt beismerhetjük, hogy ez a "funkció" a FIFA-ra mindig is jellemző volt, habár kétségtelenül nagyon sokat fejlődtek, PES-esedtek. :) (bár ha így haladunk, lassan ez a jelző már sértő lesz és nem dicséret... a jövő évtől ha nem változtatnak semmit a KONAMI-nál, akkor biztosan)

Valamint, nagyon dicsérendő a FIFA-nál (tudom, hogy nem most debütált), hogy a meccs töltése közben kapunk egy játékost, akivel kapura lődözgetünk, majd ha betöltött minden, akkor szimplán átkerülünk a stadionba, és ott lődözgethetünk tovább amíg kedvünk tartja, vagy amíg meg nem nyomjuk a START gombot. Mindenképpen jobb megoldás, mint kis csillagokat nézni, ahogy villognak.

FIFA 10 vs. PES 2010

trailer és gameplay


trailer és gameplay

Látszik, hogy a FIFA tudta, hogy rosszul állnak foci-szimulátor ügyben, és komoly energiákat mozgósítottak és fordítottak arra, hogy meghallgassák a rajongókat, megnézzék, és a jó dolgokat átvegyék a konkurenciától, szem előtt tartva a játékélményt. Mindenképpen dicsérendő, és egyben ironikus is, mert régebben ez a PES névjegye volt. Ha a FIFA így folytatja jövőre is, sok eséllyel állíthatják vissza a FIFA sorozat elfeledett legendás hírnevét.

A PES-nek pedig kívánom, hogy szedjék össze magukat, és talán az idei pofonból tanulva (amelyet jelképesen én osztok majd ki, kérem a KONAMI-t jelentkezzen nálam), jövőre egy teljesen az alapoktól (inkább a PES 5-6 alapjaitól) újragondolt játékkal jönnek ki (szintén ironikus, hogy ez a mostani PES szlogenje, ebből is látszik, érzik mit kéne csinálni, csak...).

Szomorú lenne, ha újra csak egy résztvevős lenne a foci-szimulátor piac, ugyanis emlékezzünk, éppen ez okozta annak idején a FIFA sorozat "halálát".

A PES leköszönt, helyére lépett a FIFA, vagyis:
Meghalt a király, éljen a király!

A két játékot PS3-on néztem meg, és onnan alakítottam a véleményemet. Olvastam, és tisztában vagyok vele, hogy PC-n néha különböznek a dolgok, főleg a FIFA esetében, de remélhetőleg a különbségek csak a grafikára vonatkoznak, a játékmenetre nem... azért remélhetőleg mert ezt nem tudom személyesen megerősíteni.

35 megjegyzés:

Blue@X 2009. október 9. 20:03  

Igazán jó írás, csak így tovább. Nekem is szimpatikusabb a FIFA sorozat (bár még a 10-el nem játszottam) a licencrendszer és a kommentár miatt. Ez hozza meg számomra igazán a játékélményt, ha egy ősrégi FIFA-ba magyar kommentár lenne, akkor .... :D

Unknown 2009. október 12. 14:30  

tényleg elég jó kis cikk kerekedett belőle, hiába próbáltam közbe elvonni a figyelmedet :)
üdv
egy hős vezér

Major Barnabás,  2009. október 27. 19:34  

Hát ez a cikk teljesen el van tájolva a valóságtól...
Egyszerűen felháborító...
Fifa 10el nagyjából 50órát játszottam..és annyira döbbenetes, félelmetes hibákat követnek el abban a játékban évről évre,hogy az valami félelmetes...
most felraktam a PES-t..
LÁSSUK A VALÓSÁGOT:
FIFA 10: Labdaátvételek undorítóak, kis játék (egyéríntős passzook) lehetetlen... A VÉDŐKKEL nem lehet kipasszolni a támadókat mert odaérnek..(milyen logikus nem?) a Támadók ha a

védőkre hozzák a labdát elég csak cikk-cakkban futniuk és láss csodát nem lehet szerelni...
a nézők gusztustalanok..a hangulat a nézőktől bórzalmas...
PES: rendesen beállított gamepad után (ami hozzáteszem nem egyszerű)
Gyönyörű labdatartás, kis passzok, szép átvérel, gyönyörű gólok, GYÖNYÖRŰ kapu (ezalatt a hálót értem)!ja és csak hasonlítsunk össze egy FIFA 10 - PES C

Ronaldo képet
AKKORA KÜLLÖNBSÉG VAN..a pes javára..
leszögezve itt a végén: kedves cikk író.. játszon egy kicsit onlineon a Fifával és rájön, hogy nem uninteligens emberek ellen, milyen undorító dolgokat lehet

alkalmazni a FIFA 10ben...
szívesen leírnám bővebben, de csak felidegesítem magam

Makói Krisztián 2009. október 28. 1:11  

Kedves Barnabás!

Legelőször is köszönöm, hogy megosztottad itt a véleményed, nagyra értékelem.

Másodsorban szeretném megkérdezni, hogy milyen platformon játszottál a játékokkal? Hallottam komoly különbségekről egyes verziók között, és én a PS3 verziókat teszteltem.

Harmadjára, abban egyetértünk, hogy a FIFA-ban döbbenetes hibákat követnek el évről évre, legalább olyan döbbeneteseket, mint a PES-ben, ez alól egyik játék sem kivétel.

A labdaátvételi mód a FIFA-ban szerintem csak a betonvédelemnél idegesítő, amikor a csatárunk nem tudja kapu felé fordulva átvenni a labdát, mert akkor a védő mindenképpen elvenné tőle, ezért a kapura merőlegesen tudunk maximum lefordulni, míg a PES-nél néha bele van kalkulálva, hogy a csatárt fogó védő néha elszáll, így rögtön kapura fordulhatunk.

A FIFA-nál, az egypasszos játékkal kapcsolatban sem teljesen értem a dolgot, ugyanis nekem pontosan az ellentettje tűnt fel, hogy ha nem játszol gyors, egypasszos focit, akkor az ellenfél megfojt a folyamatos mintaszerű szereléseivel. Így én ezt játszom, eddig sikerrel, és inkább azt rónám fel hibának, hogy csak nagyon ritkán tudunk szabad területre betörni középen, nem úgy a széleken, ahol látványosan hagynak minket elfutni.
És a védőimmel szinte mindig ki tudom játszani a támadókat, persze néha vannak meleg pillanatok, de ez szerintem normális. Ennél nem tapasztaltam kirívó problémákat.

A PES-nél a labdaátvétellel eddig sem voltak komolyabb problémák, sőt.
A lövési rendszer, szerintem jobbra is sikerült, mint a FIFA-ban, felhasználóbarátabb.
(Az EA játékánál már talán túl nehézre vették a figurát.)
A háló animációját szintén megújították tavaly óta, ami megint csak jobb lett, bár e téren a FIFA-nak sincsen szégyenkezni valója, a háló ott is reálisan viselkedik.

Az arcok és a grafika terén eddig is a PES állt a topon, kétségtelen, hogy a híres játékosok többsége jobban néz ki a KONAMI játékánál, viszont ahogyan a cikkben is említettem, a test többi része viszont a FIFA-ban lett jobban eltalálva, így én meg tudom bocsátani a FIFA-nak ezt a hiányosságot.

Ami talán ennél is zavaróbb a FIFA-nál, hogy az ellenfél milyen szereléseket tud bemutatni hiba nélkül, hogy aztán a bíróra kacsintva továbbfusson az elvett labdánkkal. Ezt a PES-ben már befújták volna.

Ami szerinem a PES legnagyobb gyengéje, az az újratálalt irányítás, és a hozzá tartozó animáció. Nem reális, és számomra nem emészthető. Érzésem szerint elvették vele a játék dinamikáját, hála a gyenge megvalósításnak, ami annak köszönhető, hogy a PES már jó néhány éve csak próbálja másolni a FIFA funkcióit, és nem a saját feje után megy, ahogyan kéne, és ahogyan eddig is tették.

Szerintem a PES-nek nem kéne foglalkoznia a riválisával, és minden funkciót átvenni tőlük, ami nekik még nincs meg. Csak csinálják azt, amiben jók, legyenek kreatívak, ahogyan régebben.

Ugyanakkor, a végére, mégis csak szeretném megkérdezni, hogy milyen undorító dolgokra gondolsz a FIFA 10-ben? Játszottam, és most is játszok online, és nagyon érdekelne, hogy pontosan itt mire is gondolsz.

Üdvözlettel,
MCkey

Major Barnabás,  2009. október 28. 15:19  

PS3on nem játszottam se Xboxon, de megkérdeztem valakit, azt mondta: ég és föld különbség van PC illetve PS Fifa között...
PC-n a következő dolgok roppant idegesítőek:
A Kapus félelmetesre sikeredett...
Miért van az, hogy egy kapura tartó lövést csak szögletre lehet boxolni...vagy egy szélről beívelt labdát a csatár orra elöl csak oldalvonalra...nem beszélve arról, hogy az jelentette számomra a tetőpontot mikor (jön a beadás) 5ösön bellül áll egy támadó és arra nem képes, hogy 1 métert hátra vagy előra lépjen...jó azt adom, hogy van beadás amire kimozdul DE...
Nézőket említettem, hogy papírvékonyak. (meglehet nézni a NBA 2K10-ben a nézőket...én olyat még sehol nem láttam. hibátlan) persze ez a játék menetén mit sem változtat hiszen nem látod őket PL: passzolgatás közben.
Ami még kiverte a biztosítékot az a szerelés: Majd próbáld ki azt hogy, szélen felfutsz egy teszem azt MESSIVEL...csak úgy tudnak szerelni, hogy kimegy a labda és jöhet a bedobás. a Bedopást persze 200méterre elvághatod és már ott vagy az ellenfél 16osánál és egy jól kivitelezett beadással remekül helyzetbe lehet kerülni...
Pesben ez olyan jól megvan oldva...futsz fel oldalvonalon úgy csúszik be az ellenfél, hogy a labda ottmarad, te meg átsel rajta és jöhet a kontra...
Mellékesen a PES-ben felkaptam a fejem, hogy a bedobás, hogy lehet ilyen rossz..az hagyján, hogy nem mozognak a társak, de álló helyben forog akivel beakarod dobni a labdát!!
Visszatérve a Fifára. A védők nem segítenek egymásnak. Olyan eszetlenség van hátul mint egy igazi Real Madrid meccsen. Nem zárnak össze, nem mozognak ki szélre, hogy lezárják a területet. De biztos nehéz megoldani a MI-t!
Igazából ami szerintem mindnekinek a legnagyobb baja, hogy mikor jön egy kapuskirugás, csak a viszonyítás kedvéért METZELDER vs ROBINHO...sárga pontal jelöli hova fog esni a labda...természetesen ha oda állsz akkor a Robinho mellkassal átveszi a labdát...meg nehogy már egy 50kgos ember elnyomjon egy 90kgos majdnem 2 méter magas embert. plána, hogy lefejelje...Tudom, hogy lökni, nyomni kell az ellenfelet. De áh...a Valóságban Metzelder megfogja a Robinho nyakát egy kézzel arréb teszi és viszontlátás, nem pedig "fejpárbajt" veszít.
röviden még a cselezésen is újíthatnának végre. Majd ha még eszembe jut valami akkor leírom :)
Amúgy meg az lenne a legjobb, ha összeülne a FIFA és a PES készítői és összedobnának valami nagyon zsír gamet 11re!! De ilyen úgysem lesz...
Respect!

Névtelen,  2009. november 15. 10:15  

helló én mindig is fifa párti voltam és mindig hasonlítgattam a pessel.
sokak szerint a pes jobb,de a fifa 07től a fifáé a "trón" a fifa 10 meg álom!a pes 2010-et magasan veri,amúgy meg a fifa meg régebben azért volt rosszabb,mert nekik bajlódniuk kellett a licensszel a pesnek meg nem,így a konami korlátok nélkül csinálhata a szimulátort.és a pesnek a licensz a legnagyobb hibája,amit szerintem nem fognak megoldani.éljen a FIFA!!!és a pc nem is olyan rossz,sőt annál inkább jobb,minél nagyobb kihívást jelent a játék!a valóságban sem olyan könnyű végigcselezni az egész pályát,és jó hogy a fifába a kapus és a mezőnyjátékosok is teszik a dolguukat.én mindenkinek a fifa 10-et ajánlom hisz kis gépigény,kiváló játék.és ha a fifát választjátok,higgyétek el hogy a legendás nehézségben a legjobb játszani,az a leélethűbb!

Névtelen,  2009. november 15. 10:23  

major barnabás!a fifába a beadásnál neked kell előre jönni meg hátra nem úgy mint a sz@r pesbe a pesbe túl sok amit magától csinál a játék,egyszerűen borzalmas!a fifába neked kell csinálni mindent,kivéve a védést,és nehogy már azért fikázd le a fifát mert a te beteges agyad nem tud csak amatőr nehézségben játszani!nem a fifával van baj,hanem a pessel és veled már megbocsájss!

Makói Krisztián 2009. november 19. 2:01  

360°-os irányítás, analóg pad:

Huzamosabb játék után, a 360°-os irányítást, és az analóg padot tesztelgetve utólag, szerintem jó döntés volt ezen újítás bevezetése, ami még egy kis plusz realitásérzetet is ad, bár kétségtelen, hogy néha elég idegesítővé tud válni, amikor nem oda megy a labda, ahová mi szántuk.

Meleg helyzetben zavaró, amikor véletlen lecsúszik a kezünk a padról, és erre az előnyben sprintelő játékosunk hirtelen megáll a labdával. Zavaró? :) Nem, ez nem elég erős szó. :)

Valamint sok a pontatlanság, de amint mondtam, a játékélmény ami számít, és valahogy a FIFA-ban ez működni látszik, és feledtet sok mindent.
Ugyanakkor a pad használata a lövéseknél... hát, még javításra szorul. Sokkal több távoli lövés kéne, amiket érzésem szerint sokkal nehezebb kivitelezni, mint a való életben.

De hát hagyni kell valamit a FIFA 11-be is, és ezt az EA-nél is tudják... ;)

Major Barnabás: "Amúgy meg az lenne a legjobb, ha összeülne a FIFA és a PES készítői és összedobnának valami nagyon zsír gamet 11re!!"

Ezzel teljes mértékben egyetértek, de sajnos én is arra a konklúzióra jutottam, mint te.

Névtelen,  2009. november 24. 14:03  

srácok nem tudom ti mivel játszotok fifa 10 név alatt, de én már rég nem láttam ennyire rossz fifát.
senkinek nem tünik fel, hogy amikor az ellenfél (mi mindig itthon toljuk egymás ellen xbox on) hozza a labdát a félpályánál a védőid a 16 oson belül állnak???!!! olyan egyszerü felpasszolni a csatárnak a labdát egy 30 méteres távolságban, mintha 3 éveseknek lenne kitalálva a játék. és ezen az sem változtat, hogy pressing, vagy offside taktikát alkalmazol, vagy semmit. szánalmas...miután megvan a kilóméteres felpassz, úgy lehet befordulni a védők között és tekerővel gólt lőni, mintha nem is lenne más a páylán.
nah és akkor ne is beszéljünk, hogy a labda egy támadás alatt 5 ször 6 szor pattan vissza a támadó elé szerelési kísérlet következtében, vagy van hogy egy hót üresen álló társhoz, aki történetesen egy az egyben áll a kapussal. ez nem lenne baj, csak ha minden 2. gól igy születik, akkor az ismét csak szánalom. ez a játék arra jó, hogy minden degenerált eljátszogasson vele, de azok után hogy a 09 cel EGÉSZ NAPOKAT! játszottunk folyamatosan és megőrültünk amikor lemerült a kontroller, most kát három meccs, jól felbasszuk mnagunkat egy cigi és napokig be se kapcsoljuk. ez a fifa 10...

Névtelen,  2009. december 16. 23:50  

csaotok egy kerdesem lene es leci valaki irjon visza ere a emailra nagyon megkoszonem diego15@zoznam.sk elore is koszi na a kerdes hogy nekem pc-re a pes10 ben van az hogy become a legend es ot megcsinalom a csavot meg minden elso matchet le jacom vele es a tobit maa csak training matchet mehetek vagy ojat hogy rest es nem en jacok csak maga a gep mi lehet a baj leci irjatok : diego15@zoznam.sk

Névtelen,  2009. december 23. 12:13  

Én is Fifa 10-el játszo (PS3)m. Az előző évek verziói is megvoltak. De ez a mostani tetszik a legkevésbé. Nem a grafika és egyéb nyalánkságok miatt, hanem a játék élvezete, vagy inkább ennek hiány végett. A normál mód olyan gyenge, h mindenkinek 1000-et lehet vágni. De professional-ra állítva döbbenetes hibák jönnek elő. Ezzel nullára redukálva a játék élvezeti értékét. Pl.: kb. 20 kapuralövésből egy megy be (mert a kapus mindig óriási bravúrral véd, vagy kapufa lesz), de ami ennél is bosszantóbb, h ebből 12 kapufa van általában. Ami azért elég nevetséges. Persze az ellenfélnél ez az arány egyáltalán nem így néz ki. Nekik elég 2-3-4 helyzet egy gólhoz, mert persze az én kapusom bénázik, vagy összefutnak a védők stb... Az ellenfélnél sohasem fordul elő. Tökéletes védekezés van általában és tökéletes kapusmunka. Amúgy Olasz bajnokságot játszom és első helyen állok (prof. módban), de a statisztikákat nézve kb. fele annyi gólt rúgok, mint a többi csapat. Szerintem ez így aránytalan. Bár lehet csak én vok béna, de az előző verziókban nem így működött. Így van 3 választásom, vagy szenvedek profi szinten (így legalább van valamennyi izgalom), vagy visszalépek egy szintet és dög unalomban játszom, közben tévét nézve stb. A harmadik verzió (ami valószínűleg a nyerő), h megy a kukába a játék és veszek egy PES-t. Mint mondom eddigi ez a verzió a legnagyobb csalódásom a Fifa sorozatban...

Névtelen,  2009. december 23. 21:00  

Sziasztok!

35 éves elmúltam és nem szégyellem, hogy a mai napig imádom a konzol játékokat. Összehasonlítási alapon nincs, mert mindig a Fifaval játszottam. Lehet, hogy a 20 éves labdarúgó múltamból fakadó magas elvárások teszik, de az elmúlt néhány évben több FifaX játékot is összetörtem már. Elég sok hibáját feltártátok már a Fifa-nak, ami számomra legzavaróbb az az, hogy ezeken évek óta nem javított semmit az EA. Szebb a grafika, jobbak a mozgások, egyre több cselezési lehetőség közül lehet választani, de a hibákat nem javítják.

Arra tud valaki válaszolni, hogy on-line játékmód esetében miért van az, hogy egyes meccseken a csapatom teljesen lebénul, nem lehet egyből passzolni, minden labdát le akarnak kezelni, ameddig természetesen odaér az ellenfél és elveszi a labdát. Ezekben az esetekben pl. a Barcelona játékosai kettőt nem tudnak egymáshoz passzolni, míg az ellenfél a korábbi hozzászóló által már említett sima felpasszokkal azonnal a 16-osomnál van... Na ilyenkor szoktam azonnal power gombot nyomni!

Névtelen,  2009. december 24. 12:39  

Az előbb játszottam prof szinten. A kapufa arány 100%-os volt. Pedig nem 2-3 kapura lövésem volt csak. Hihetetlen gagyi ez a játék.

Makói Krisztián 2010. január 4. 13:21  

Sziasztok, egy pár válasz:

A szuperkapus valóban idegesítő, néhol irreális, ezen mindenképpen javítni kéne.
Kapufákról nálam általában bevágódik a labda, bár való igaz, hogy sok helyzet ki is marad emiatt, de nálam még nem érte el a zavaró kategóriát.

diego15-nek: szerintem az lehet a gond, hogy a training meccseken alacsony értékelést érsz el, ezért nem válogatnak be a kezdőbe. Próbálj meg jobb meccs végi pontot elérni a training meccsen és minden menni fog megint. (remélem ez volt a gondod, mert volt pár megértést nehezítő tényező a hozzászólásodban).

Névtelen, 2009. december 23. 21:00-nek:
Egyetértek veled, hogy a hibák már évtizedek óta ismertek, de a javításuk mindig késik, vagy ha kijavítanak x számú hibát, akkor x+1 mennyíségű más hibát építenek be. Lehet, hogy ez az EA üzletpolitikája, és a mi reményünkre építenek, hogy mi minden évben reméljük, hogy majd a következő hátha jobb lesz... ki tudja?

Az online játékmódnál felvetett problémád pedig szerintem egy beépített funkció, hogy ha az ellenfél túl erősen nyom, akkor hajlamosak az alap dolgokat is elrontani. Ilyenkor talán a legmegfelelőbb, ha tuti-biztosra játszol, tartod a labdát, visszafelé passzolsz, vagy végrehajtasz egy cselt, becsapva az ellenfélt...ez rendszerint vissza szokta állítani a csapatod önbizalmát.
Ha pedig ez nem jön be (mert nálam is sokszor volt már ilyen) akkor nincs más hátra mint veszteni... idegesítő? Kétségtelen...

Az biztos, hogy edződni kell hozzá.

Névtelen,  2010. január 6. 17:07  

sziasztok! elmondanám h a pes 10ben benne van a licensz csak patch kell neki meg 1 komoly gép... fifába sehol nincs bl sehol nincs uefa kupa :O pesben benne van mind a kettő és kurva jól megvan csinálva. az arcok megint jobbak mint a fifába. és ha csak arra veritek a nyálatokat h nincs licensz meg a fene tudja h mi akk csak utánna kell nézni neten....

Névtelen,  2010. január 6. 17:13  

meg h magyar a kommentár...akkora faszságokat beszél h az már fáj

Makói Krisztián 2010. január 6. 23:41  

Szia!

2 dolog.

1: A licensz felvetésed nem rossz, de az csak PC-n alkalmazható, konzolon nem, ezért nem mindenkinek alternatíva.

2: Az arcokról pedig már volt szó a cikkben, és a hozzászólásokban is; talán jobbak a PES-ben, de a test összességében jobb a FIFA-ban, és mivel nem a játékosok arcát, hanem a testüket, testmozgásukat fogjuk többször látni, ezért ez szerintem többet nyom a latba.

2: A kommentár néhol valóban mosolygásra ad okot, és sokszor a homályba beszélnek.
De megnyugtatásképpen szeretném írni, hogy ez az eredeti angol verzióban sincsen másképpen egyik játéknál sem. A helyzet ott is ugyanaz, maximum nekünk magyaroknak nem akasztja meg a fülünket az angol, ellentétben a magyarral, ami néhol helyzet-idegenek hathat.

Amit a magyar kommentárral kapcsolatban fel tudnék hozni hibának, hogy az angollal szemben, hogy ők túl sterilnek tűnnek, valamint előfordul, hogy erőltetettnek is, de becsülendő tényező, hogy egyáltalán van magyar kommentár és a játék is anyanyelvünkön szól hozzánk. Továbbá reméljük, hogy a fiúk évről évre fejlődnek...

Névtelen,  2010. január 7. 12:56  

mckey neked van msn cimed?(ésha van leirnád?:)

Makói Krisztián 2010. január 7. 22:39  

Szia, természetesen van MSN címem, viszont ezt nyilvánosan nem feltétlen szeretném megosztani mindenkivel/senkivel.

Ha tényleg szeretnél kapcsolatba lépni velem, akkor írj az oldal e-mail címére (legalul Kapcsolat menüpont), és ha a helyzet úgy kivánja, akkor az indoklásod mellett talán megadom a címemet.

Remélem megérted, üdvözlettel:
MCkey

Matt,  2010. január 27. 14:33  

Helló mindenkinek tudom itt inkább konzolos tesztről van szó, de nem tudna esetleg vki mégis segíteni nekem abban, hogy hogyan lehet pc-n egér+billentyűzet vezérlésnél normálisan meglőni a labdát? Mert akárhogy rúgom mindig gyengén a földön gurul, vagy nagyon laposan száll kivéve ha teljes erővel lövöm meg de akkor még a stadionból is kirepül. Előre is köszönöm!

Névtelen,  2010. február 9. 12:58  

Egy biztos,hogy a Fifa 10 legmegfelelőbb hivatalos megnevezése a "Kapufa szimulátor" lenne... Bár a bődületes kapufa százalékon kívül is rengeteg "idegőrlő" hibája van a játéknak. Ez a program messze a leggyengébb változat az utóbbi 5év Fifa sorozatából. Ha ehhez még hozzávesszük, hogy egy konzolra való változatért mennyit kérnek el... Lehet itt villogni a kidolgozással és egyéb körítéssel, de a játék élménye messze elmarad az eddig megszokottól! Szerintem jobb ha elkerülitek. Ezerszer inkább PES...

Névtelen,  2010. február 10. 0:25  

Sziasztok

PS3 -on jatszom a Fifa10 -et, amikor a barataimmal jatszom minden ok, ok nem szeretnek jatszani velem mert minig kikapnak tolem de nagyon. A megjelenes napjatol jatszom minden nap ha tehetem van hogy hajnalig, nagyon megfogott a jatek. Viszont ahogy Major Barnabás irta a jatek valoban tele van hibakkal ami leginkabb online jatek eseten jon elo hatvanyozottan. O gusztustallannak nevezett egy-ket trukkot amivel egyet is ertek tenyleg az. A chelsea-vel jatszok miota kijott a demo, nem fogok valtoztatni, de mara eljutottam oda hogy ha tehetem nem jatszom a Barcelona(MESSY,HENRY,IBR),Liverpool(Torres,Gerard), Inter(ETOO) ellen mert oket ha nem focista hanem ps jatekos (15 eves zsiros haju pokhasu gyerekek:)) iranyitja akkor szinte verhetetlenek. Mire gondolok, pld. ha kozepplayan vagy elol ah eladod a lasztit belerug egyett es vagy eleve 1 az 1 ben van a kapusoddal sokszor ket jatekosa vagy az emlitett jatekoshoz kerul es jobb joykar segitsegevel meg akkor sem ered utol ha megfeszulsz es csak rajta mulik hogy mit csinal belole. Szinten egy kihagyott szoglet utan. A Barcelona egy kulon fejezet ha valaki tudja kezelni a joyt akkor nem sok eselyed van Ibra. egy gombnyomas(pontossan 2 ) es befordul 2 ember kozott a 16-on belul es szemben van az ures kapuval LOL. Plusz ok meg rettenetesen szerencsesek is, ahogy a baratom fogalmazott az Ibr. magyar valogatottnak "lott" golja (idei) azokhoz kepest egy jol megkomponalt es felepitett tamadas:)
Mielott barki azt mondana en vok a bena annak azt mondom nem, 238. volt a legjobb helyezesem a Fifa interaktiv World cupjanka elso selejtezojeben, nem vagyok ben 27. szinten vagyok soha eletenben nem jatszottam mas fifat es nincs is idom mindig jatszani. Egesz eletenben fociztam, de amikor meglatom hogy az Ibrahim hattal a kapunak esteben 2 vedovel a nyakaban pontos ivelest ad a hata moge a Messinek aki 1-1 ben van a kapussal na olyankor neha kilepek mert nem birom (meg tettem mar olyankor is amikor en vezettem:). JA es neha jatszhatsz nalad sokkal gyengebbel ugy hogy a felpalyat sem leped at es kb. 2 mp vel kesobb csinal minden a csapat mint ahogy te kered (lag). Hiretelen ennyi.

Névtelen,  2010. február 18. 23:06  

A játék gagyiságára még egy példa. Először csak azt hittem én vagyok béna, de már biztos vagyok benne, h a játékban a hiba. Ha a gép úgy gondolja, hogy nem nyerhetsz, akkor ha belezöldülsz sem tudsz gólt rúgni. Prof. szinten játszva ez annyit tesz, hogy hiába alakítasz ki egy rakás ziccert, azok egytől egyig kimaradnak (és persze az ellenfél egyetlen helyzetből gólt rúg). De nem akárhogy.., Felsorolok egy pár példát egy azon meccsről: 3 méterről mellé; tizenegyes rúgáskor teljesen "zöld" erővel, jól helyezve kapufa; 2 méterről kapufa; középről ellőve a kapus mellett dupla kapufa, majd kifelé pattan; középre belőtt labda, fekvő kapus miatt teljesen üres kapu, kb. 11 méterről mellé... Ehhez még hozzá kell venni, h 90-es "összindexű" csatárokról beszélünk. Az egész játék tele van idegesítő hibák sokaságával. Ezek miatt pedig teljesen elveszíti az élvezeti értékét. Egy biztos most már nem adnék ezért a játékért egy Forintot sem... Ez inkább egy Fifa mutáns, mintsem egy igazán jó foci program.

Névtelen,  2010. március 28. 18:33  

szerintem a fifa jobb xboxon nem sokkal de jobb viszont pcn ég és föld a pes sokkal jobb persze mindennek van hibája :D:D Üdv:Dávid

Szabó Csaba,  2010. július 6. 9:46  

Win7-nél miért áll le minden meccs előtt?
Ha tudtok megoldást: szcsaba1994@gmail.com

Névtelen,  2010. július 16. 8:59  

1:40 Messi beadása 1.43 a gól... a PES gameplay...
hát még hogy a PES a jobb...lol...olyan mintha messi csak futna előre de a labda elpattan 90 fokkal balra pont a csatár elé...aztán a gól xD... nézzétek meg pontosan. Nem is ér a lábához a labda... tovább nem is néztem a vidit..

Unknown 2010. július 18. 20:59  

Csak nálam van olyan a PES 2010-ben hogy Become a Legend módban a csapattársaim néha ha az oldal vonal közelébe vannak kioldalaznak?

Makói Krisztián 2010. július 19. 12:36  

Ha olyan nagy sztár lennék, mint Messi, lehet, hogy én is tudnék így beadni. :) Aztán meg Henry-ként úgy elrúgni a labdát, hogy hozzá sem érek... de sajnos én még nem nőttem fel a feladathoz... xD

Névtelen,  2010. július 25. 12:06  

Nem azért mondom de nem tudom, hogy minek fikázzátok azt a gamet amelyiket más jónak tart ti meg nem. Én sokáig FIFA párti voltam de PES 2008 meghozta a változást. A PESben jobb a grafika itt- ott jobb mint a FIFA, de valahol a FIFA jobb mint a PES nem kell egyik gamet se szidni ki ezen játszik ki azon.Lhet h a PESt szeretem, de attól még néha én is FIFAzok. Nálam a kettő elfér egymás mellett

Névtelen,  2010. július 29. 8:45  

HE HE HE Miért nem mentek ki egy kicsit a grundra kipróbálni milyen a valós foci?Ugyan már,ezek játékok!!!!!!!!!!!Élvezetek amit elétek tesznek és ne kukacoskodjatok!Tökéletes szimuláció nem volt és nem is lesz.Így marad ami van!!!!!!!!!!

Névtelen,  2010. augusztus 18. 18:28  

Én csak annyit kérdeznák hogy hogy lehet fifa-ban multiplayerezni?

Névtelen,  2010. augusztus 28. 11:10  

csak nekem olyan idegesítő pc-n fifa 10-ben h állandóan kényszerítőzni akarnak (néha teljesen maguktól is) ?

Névtelen,  2010. szeptember 3. 22:13  

KABD BE MAJOR BARNABAS SOKKAL JOBB A FIFA 10

Névtelen,  2011. február 18. 15:23  

fifa word cup afrika sokkal jobban sikerült mint a fifa 10 részletesebb stb... probáljátok ki

Megjegyzés küldése

Kapcsolat

In4Sane™ Blog © 2013 - http://i4s.hu

Ha kérdésed, problémád, vagy egyéb észrevételed akadna, akkor írj bátran oldalunk email címére, és amint tudunk válaszolunk.

Jelentkezés

Az i4s csapat folyamatosan várja vállalkozó kedvű BLOGGERek jelentkezését az oldal e-mail címén. Ha csak egy kicsit is érdekel a lehetőség, ne habozz, küldj nekünk üzenetet és mi tájékoztatunk a követelményekről és az egyéb részletekről.

i4s infó

Ha a főoldal nem működne, vagy egyéb háttérinformációkra vagy kíváncsi, látogasd meg Twitter csatornánkat az i4s Twitter linkre kattintva. Oldalunkat "lájkolhatod" Facebook-on, valamint "+-olhatod" a Google Plus-on is.
Az oldalon közölt screencastok, illetve videók megtekinthetőek az oldal YouTube csatornáján: i4s YouTube.
A közelgő fontos eseményekre az i4s naptárjából készülhetsz fel.

  © Webnolia - Blogger --> i4s.hu - In4Sane™ Blog © 2008-2015

Vissza a lap TETEJÉRE