PDC 2009 - Első nap

>> 2009. november 18.


A Microsoft idei professzionális fejlesztői konferenciája, a PDC 2009 idén is elstartolt a tegnapi napon. A Los Angelesben tartott konferencia az Azure bejelentésével kezdődött, majd számos újdonságról is lehullt a lepel.


Mivel mi nem lehetünk ott, ezért a ComputerWorld beszámolója következik az első napról:

A helyi idő szerint kedden reggel fél kilenckor tartott nyitóelőadásában Ray Ozzie, a Microsoft vezető szoftverépítésze kiemelte, hogy a Windows Azure operációs rendszer és SQL Azure adatbázis-kezelő alapjain a fejlesztők könnyebben készíthetnek olyan alkalmazásokat, amelyeket a felhasználók az interneten keresztül elérhető szolgáltatás formájában használhatnak személyi számítógépükön, mobiltelefonjukon és tévékészülékükön.

A Windows Azure, a Microsoft cloud computing platformja mától elérhető, a vállalatok január elsejétől éles munkakörnyezetben történő bevezetéséhez is támogatást kapnak, a használat alapján történő számlázás pedig 2010. február elsejével indul.


A nyitóelőadás részeként azonban több olyan vállalat vezetője is a pódiumra lépett, amely már élesben használja a Windows Azure platformot. A web 2.0-s szolgáltatásokat kínáló Seesmic, WordPress és Cheezburger Network mindegyike a Microsoft adatközpont szolgáltatásaira támaszkodik a dinamikusan - és olykor szélsőséges határok között - változó terhelés kezeléséhez szükséges erőforrások hozzárendelésében. A fizikai erőforrások üzembe állításához képest a Windows Azure platform sokkal nagyobb rugalmasságot és gyorsaságot, ezáltal költséghatékonyságot ad a szolgáltatóknak - egy új szerver ezen a módon például percek alatt hozzáadható az infrastruktúrához, míg ugyanez korábban hetekbe telt.

Ozzie a Windows Azure platformmal együtt két szolgáltatást is bejelentett, amely ugyancsak a fejlesztők munkáját hivatott megkönnyíteni. A Microsoft Pinpoint online piactéren a szoftvercég partnerei közzétehetik és értékesíthetik elkészített alkalmazásaikat. A Dallas kódnéven fejlesztett - ugyancsak a Microsoft Pinpoint piactéren elérhető - információs szolgáltatás pedig a nyilvános és a kereskedelmi adatforrásokat teszi könnyebben elérhetővé az alkalmazásfejlesztés számára. A technológiai bétájánál (CTP verziójánál) tartó Dallas jelenleg többek között az Associated Press, az ESRI, az ENSZ, a NASA, a National Geographic, valamint az Egyesült Államok kormányának adatkészleteit kínálja.


A PDC 2009 közönségéhez élő videókapcsolaton keresztül szóló Vivek Kundra, az Egyesült Államok kormányának informatikai igazgatója elmondta, hogy a minisztériumok és más kormányzati szervek már több mint százezer adatkészletet kínálnak a fejlesztőknek a legkülönbözőbb területeken. Az informatikai igazgató például egy olyan alkalmazást mutatott be, amelyet a munkát kereső amerikaiak a mobiltelefonjukon, böngészőn keresztül érhetnek el. Ez a szolgáltatás a kiválasztott foglalkozási területen a felhasználó aktuális tartózkodási helye alapján kilistázza a legközelebb eső, munkát kínáló vállalatokat és intézményeket. Kundra elmondta, hogy ezt a hasznos alkalmazást a Microsoft eszközeivel ráadásul rendkívül rövid átfutással, napok alatt és olcsón elkészíthették.



Oslo, Sydney

A PDC 2009 nyitóelőadásának második felében Bob Muglia, a Microsoft szervertermékeiért és fejlesztőeszközeiért felelős üzletágának elnöke vette át a szót. Muglia hangsúlyozta, hogy a felhő - a közhiedelemmel ellentétben - elsősorban nem az infrastruktúráról, hanem az alkalmazásokról szól, és a Windows Azure-t következő generációs alkalmazásplatformként pozicionálta.

A helyben telepített, fizikai szerverekre, illetve a felhőben szolgáltatásként elérhető kiszolgálókra történő alkalmazásfejlesztéshez a Microsoft konvergens fejlesztői platformot ad, így a fejlesztők továbbra is a már ismert eszközökkel, a .NET keretrendszerrel, a Visual Studióval, illetve az olyan harmadik féltől származó eszközökkel dolgozhatnak, mint például az Eclipse.

Muglia előadása bejelentésekben bővelkedett. A Windows Server AppFabric olyan integrált, magas szintű alkalmazásszolgáltatásokat kínál, amelyek könnyebbé teszik az alkalmazások bevezetését és felügyeletét a fizikai kiszolgálókon és a felhőben. Az első béta verziójánál tartó AppFabric a Microsoft korábban Dublin és Velocity kódnéven fejlesztett futtató és gyorsító technológiáit ötvözi a Windows Azure AppFabric Service Bus és AppFabric Access Control (korábban .NET Services) technológiáival. A 2010-ben elérhetővé váló Windows Server AppFabric első béta verziója letölthető a Microsoft fejlesztői hálózatának weboldaláról. A Windows Azure platform további AppFabric technológiáinak CTP verziói ugyancsak jövőre lesznek elérhetők.


A Windows Azure egy további komponense, a jelenleg Sydney kódnéven fejlesztett technológia is 2010-ben lép béta szakaszába. Ez a konnektivitást elősegítő szoftverügynök (connectivity agent) lesz, amely egyszerűbbé teszi a vállalatnál házon belül futó szerverek és a felhőben elérhető szolgáltatások összekapcsolását.

Ha már itt tartunk, az Oslo kódnéven fejlesztett Microsoft technológia hivatalos neve mától SQL Server Modeling Services. A modell alapú alkalmazásfejlesztésben és tesztelésben szerephez jutó szolgáltatásokról Muglia a következő hónapokra ígért további részleteket. Ugyancsak több információ várható ebben az időszakban a Microsoft System Center felhő-felügyeleti képességeiről és a Windows Azure virtuális gépekhez adott támogatásáról is. Ennek köszönhetően a jövőben egyszerűbbé válhat a virtuális gépek konfigurálása és felügyelete a helyben telepített és a felhőben elérhető szervereken.

Muglia emellett bejelentette a Windows Identity Foundation gyártáskész kódját: ez a technológia a házon belüli szervereken és a felhőben futó alkalmazások elérését hivatott egyszerűbbé tenni egységes felhasználóazonosítás által. Elérhetővé vált az ASP.NET MVC2 béta verziója is. Ez egy ingyenes, teljes körűen támogatott, aszinkron JavaScript és XML (AJAX) integrációt kínáló keretrendszer, amellyel a fejlesztők gyorsabban készíthetnek szabványos web alkalmazásokat.

Szerdán, a PDC 2009 második napján a konferencia résztvevői várhatóan többet megtudhatnak arról is, hogy a Microsoft miként készíti fel saját üzleti alkalmazásait, a Dynamics CRM vállalatirányítási rendszer, az Exchange levelezőszerver és a Sharepoint portálmegoldás legújabb verzióit a felhőben történő közzétételre.

Forrás: ComputerWorld

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Kapcsolat

In4Sane™ Blog © 2013 - http://i4s.hu

Ha kérdésed, problémád, vagy egyéb észrevételed akadna, akkor írj bátran oldalunk email címére, és amint tudunk válaszolunk.

Jelentkezés

Az i4s csapat folyamatosan várja vállalkozó kedvű BLOGGERek jelentkezését az oldal e-mail címén. Ha csak egy kicsit is érdekel a lehetőség, ne habozz, küldj nekünk üzenetet és mi tájékoztatunk a követelményekről és az egyéb részletekről.

i4s infó

Ha a főoldal nem működne, vagy egyéb háttérinformációkra vagy kíváncsi, látogasd meg Twitter csatornánkat az i4s Twitter linkre kattintva. Oldalunkat "lájkolhatod" Facebook-on, valamint "+-olhatod" a Google Plus-on is.
Az oldalon közölt screencastok, illetve videók megtekinthetőek az oldal YouTube csatornáján: i4s YouTube.
A közelgő fontos eseményekre az i4s naptárjából készülhetsz fel.

  © Webnolia - Blogger --> i4s.hu - In4Sane™ Blog © 2008-2015

Vissza a lap TETEJÉRE