Windows Live Hotmail

>> 2010. január 3.


A Windows Live levelező szolgáltatását, a Hotmail rendszert több száz millióan használják a világon nap mint nap. Sokan viszont nem is tudják, hogy e rendszer hogyan működik a színfalak mögött, mennyire is összetett egy ilyen világméretű rendszer összefogása. Aki ellenben kíváncsivá vált, az kattintson a Tovább gombra.

A Windows Live rendszer egyik Teszt -és Rendszermérnöke, Arthur de Haan írt egy kisebb összefoglalást a Hotmail rendszer működéséről, és ezen rendszer fontosabb adatairól. A Microsoft által üzemeltetett Windows Live Hotmail szolgáltatása felel a regisztrált felhasználók levelezésének kiszolgálásáért. Mint minden rendszer esetén, itt is fontos az adatok biztonsága, a rendszer stabilitása és sebessége, amihez elengedhetetlen egy jól megtervezett rendszer jelenléte, mint hardveres, mint szoftveres szempontból. A Hotmail rendszeren tárolják a regisztrált felhasználók (a Microsofton belül is ugyanezt a rendszert használják) a levelezésüket , és az azokhoz tartozó csatolmányokat is.


A Hotmail egy gigantikus szolgáltatás minden értelemben, pár adat a rendszerről:
  • A Hotmail egy világméretű rendszer, jelenleg 59 regionális piacon van jelen, 36 nyelven érhető el.
  • Jelen pillanatban több mint 1,3 milliárd postafiókot szolgál ki a Hotmail rendszer, de ezek közül sok fiók egy felhasználóhoz tartozik
  • Több mint 350 millió ember használja aktívan a Hotmailt
  • Körülbelül napi 3 milliárd levél megy keresztül a rendszeren, amiből hozzávetőlegesen 1 milliárd kéretlen levél (spam). Ezeket a spameket a rendszer automatikusan szűri, így a felhasználó postafiókjába ezek nem érkeznek meg.
  • Havonta körülbelül 2 petabájt (1 petabájt = ~1000 terabájt = ~1 millió gigabájt) tárhellyel növelik a rendszer tárkapacitását
  • Körülbelül 155 petabájtnyi adatuk van jelenleg, amiből hozzávetőlegesen 70% csak a csatolmányok (pl.: fénykép)
  • A világ legnagyobb méretű SQL Server 2008 rendszere ezen szolgáltatás alatt működik (több ezer SQL szervert monitoroznak és menedzselnek)
Ezen adatok ismeretében belátható, hogy amit mi a böngészőből látunk, az csak egy monumentális jéghegy csúcsa. Hogy a rendszer zökkenőmentesen, biztonságosan működjön, ahhoz különböző részegységek együttműködése szükséges, amelyek a világ különböző pontjain vannak elhelyzeve. Nézzük akkor hát milyen részegységekből is épül fel:
  • Kimenő és bejövő levelezés
  • Spam szűrés
  • Adat tárolása, illetve ezen rendszer monitorozása
  • Hiba felderítő és a hibát orvosló infrastruktúra
  • Automatikus kódtelepítő és a frissítéseket konfiguráló infrastruktúra
Ha a szervereket nézzük a Hotmail rendszer alatt, akkor 3 csoportra oszthatjuk őket:
  • Frontend szerverek: Ezek a szerverek ellenőrzik a vírusokat és biztosítják a böngészőknek vagy e-mail klienseknek a megfelelő kódot. Ilyen használt kód a POP3 vagy a DeltaSync
  • Backend szerverek: SQL és fájl szerverek, spam szűrők, monitorozott -és spam adatok tárhelye, kimenő és beérkező levelek és a címtár szervere
  • Terheltség elosztók: Hardverek és szoftverek összessége, melyek a terhelés elosztásáért felelnek a minél jobb teljesítmény érdekében
Maga rendszer tervezésekor fontos volt a jó hibatűrés, hogy minél alacsonyabbra szorítsák az adatvesztést, vagy a szolgáltatás kimaradásokat. Mivel igen sok hardverből épül fel a rendszer, így elkerülhetetlen valamilyen hardveres hiba, de ezek szerencsére az okos tervezés miatt nem okoznak nagyobb problémát a hiba megoldásáig. Az alábbi módszerekkel biztosítják a komolyabb hibák elkerülését:
  • Redundancia: Több SQL szervert fűznek össze az adatok tárolására, aktív és passzív hibaelkerülő technológiákat használnak. Így ha egy szerver leállna, akkor a másik abban a pillanatban elérhetővé válik, így biztosítva a zökkenőmentes használatot. Hogy elkerüljék a végleges adatvesztést a hardver hibája miatt, 4 másolatot is tárolnak ugyanarról az adatról, különböző szervereken, amik ezen adatokat folyamatosan szinkronizálják egymással. Ennek a felépítésnek az előnye, hogy így ütemezni tudják a karbantartásokat (kódfrissítés, biztonsági hibajavítások), így egy karbantartás az egész rendszer leállása nélkül valósulhat meg, a felhasználók ebből jobb esetben semmit sem vesznek észre.
  • Monitorozás: Bonyolult rendszerek felelnek a hardverek és a szoftverek folyamatos megfigyeléséért (monitorozásáért). Több ezer szerver felel a szolgáltatás épségéért, ügyeleti szerverek, melyek a rendszer teljesítményéről értesítik a vevőket világszerte.
  • Támogatási központ: Egy külön csapat a monitorozott rendszerek állapotát figyeli, és ha valami gond támad, akkor ők próbálják meg ezt a hibát orvosolni
Jól látható, hogy egy igen jól megtervezett rendszer a Hotmail (a Gmail is az), így bátran bízhatjuk rá levelezésünket a Microsoft rendszerére. A forrás linken elérhető oldalon még többet tudhattok meg a Hotmail működéséről, én csak a legfontosabb dolgokat szerettem volna ismertetni.

Forrás: The Windows Blog

3 megjegyzés:

Makói Krisztián 2010. január 3. 23:32  

Én személy szerint kíváncsi lennék más levelező rendszerek részleteire is. Érdekes lenne összevetni a kapott adatokat.

Névtelen,  2011. január 8. 18:45  

Frankón eltűnt 200 képem a skydrive-ról. Azt hiszem tényleg a saját ubuntu szervereimen van biztonságban minden. Köszönjük vindózék, forever linux.

Névtelen,  2011. szeptember 1. 12:20  

hogyhogy eltűnt? Ilyen a világon nincs, ne szívass!
Vagy kitörölted, mert nagyon részeg voltál, vagy mást tette ezt helyetted:)

Megjegyzés küldése

Kapcsolat

In4Sane™ Blog © 2013 - http://i4s.hu

Ha kérdésed, problémád, vagy egyéb észrevételed akadna, akkor írj bátran oldalunk email címére, és amint tudunk válaszolunk.

Jelentkezés

Az i4s csapat folyamatosan várja vállalkozó kedvű BLOGGERek jelentkezését az oldal e-mail címén. Ha csak egy kicsit is érdekel a lehetőség, ne habozz, küldj nekünk üzenetet és mi tájékoztatunk a követelményekről és az egyéb részletekről.

i4s infó

Ha a főoldal nem működne, vagy egyéb háttérinformációkra vagy kíváncsi, látogasd meg Twitter csatornánkat az i4s Twitter linkre kattintva. Oldalunkat "lájkolhatod" Facebook-on, valamint "+-olhatod" a Google Plus-on is.
Az oldalon közölt screencastok, illetve videók megtekinthetőek az oldal YouTube csatornáján: i4s YouTube.
A közelgő fontos eseményekre az i4s naptárjából készülhetsz fel.

  © Webnolia - Blogger --> i4s.hu - In4Sane™ Blog © 2008-2015

Vissza a lap TETEJÉRE