Android tippek és trükkök - 1. rész

>> 2010. április 2.


Ebben a részben az Android rendszerben elérhető általános tippekkel és trükkökkel ismerkedhettek meg, amik hasznosnak lehetnek a mindennapi használatkor, illetve felgyorsíthatnak bizonyos műveleteket. A továbbiakban leírtak minden Androidot futtató készüléken elérhetőek.

Az alábbi leírásban a rendszerben alapértelmezetten meglévő okosságokat nézzük át, amik a mindennapi használatot könnyíthetik meg vagy gyorsíthatják fel.

  • Ha a kijelző kivan kapcsolva és duplán megnyomjuk a hardveres Menu gombot, akkor a képernyőzár feloldásra kerül, és egyből a Home képernyőn találjuk magunkat. Természetesen ha az Unlock Pattern mód be van kapcsolva, akkor ez a trükk nem működik.
  • Ha a telefon Néma módban van és mi a hangerő növelésének hardveres gombját megnyomjuk, akkor a csengés aktiválva lesz.
  • Képernyő-billentyűzet használata esetén nyomjunk kétszer meg a Space (Szóköz) gombot. Ennek hatására pont kerül a mondat végére, beszúr a program egy szóközt, és a következő szó nagybetűvel fog kezdődni.
  • Ha egy szövegben javítani szeretnénk, de az adott szóhoz vagy betűhöz való léptetés nehéz (nem tudunk pontosan odanyomni), akkor használjuk a készülék trackball-jét az iránynak megfelelően.
  • Görgetésnél ha pontosabbak szeretnénk lenni (pl.: névjegyzékben), akkor első lépésben mozgassuk valamilyen irányba a listát (fel vagy le). Ennek hatására jobb oldalt megjelenik egy szürke rész, amire nyomva betű szerint görgethetünk.
  • Ha a Home képernyőnél megnyomjuk a hardveres Menu gombot, akkor az Android menüje jön elő. Ha itt még egyszer megnyomjuk a Menu gombot, akkor válhatunk a Lista illetve Rács nézet között.
  • Ha a dátumra vagyunk kíváncsiak, akkor csak érintsük meg a Notification bar-t (legfelső rész a képernyőn), amelynek hatására a bal felső sarokban megjelenik a dátum.
  • Ha hívnak minket, és leszeretnénk némítani a csengést, akkor nyomjuk meg a hangerő csökkentése hardveres gombot. Másik megoldás a telefon kijelző felőli részének fordítása lefelé vízszintes helyzetben.
  • Ha hívás közben szeretnénk kihangosítani a telefont, tartsuk nyomva a hardveres Hívás gombot. A hardveres Menu gomb nyomogatásával is aktiválhatjuk, illetve kikapcsolhatjuk a külső hangszórót.
  • A hardveres keresési gomb megnyomásával a keresési felületet hozhatjuk elő.
  • A hardveres Menu gomb megnyomásával a programok és a rendszer alatt a menü rész hozható elő, ha persze ez elérhető.
  • Ha a képernyőt hosszan megérintjük (rányomunk egy helyre a képernyőn, majd otthagyjuk az ujjunkat), akkor majdnem minden helyzetben egy előugró menüvel fogunk találkozni, ahol további lehetőségek érhetőek el (mint a Windows-nál a jobb-egér gomb). Sok esetben a trackball hosszan tartó benyomásával is azonos hatás váltható ki.
  • Ha a fényképezőnél nem a trackball megnyomásával szeretnénk képet készíteni, akkor csak érintsük meg hosszan a képernyőt a kép elkészítéséhez.
  • Tartsuk lenyomva a hardveres Menu gombot bárhol a rendszer alatt, aminek hatására a legutóbb használt 6 program listája lesz elérhető, így könnyen válthatunk az alkalmazások között.
  • Ha a képernyő egy üres részét hosszan megérintjük, akkor új elemet adhatunk hozzá az adott képernyőhöz (HTC Sense felület alatt a + gomb megnyomásával egyenértékű).
  • Ha átszeretnénk nevezni egy mappát az asztalon, akkor érintsük meg hosszan a címkéjét, hogy átnevezhessük.
  • Hogy másoljunk a rendszer alatt szöveget, csak érintsük meg hosszan a másolandó részt, majd válasszuk a Copy feliratot az előugró menüből.
  • Ha továbbítani szeretnénk egy szöveges üzenetet, akkor csak érintsük meg hosszan és válasszuk ki Forward (Továbbítás) opciót.
  • A beépített böngésző alatt a kijelző kétszeri érintésével nagyíthatunk, illetve kicsinyíthetünk a weboldalon. Érintsük meg a két ujjunkkal a kijelzőt, majd közelítsük vagy távolítsuk őket egymástól. Közelítés hatására kicsinyítünk, távolítás hatására nagyítunk a weboldalon. Az előbbi művelet akár a képek nagyításánál/kicsinyítésénél is alkalmazható, de minimum Android 2.1-es rendszer vagy 1.6-os rendszer esetén HTC Sense kezelőfelület kell hozzá.
  • Ha egy weboldalon elhelyezett képet hosszan megérintünk, akkor elérhetővé válik a kép mentésének, illetve megosztásának a lehetősége az előugró menüből.
  • Ha a weboldalon egy telefonszámot vagy egy címet megérintünk, akkor lehetőség nyílik a telefonszám felhívására, vagy a cím megkeresésére Google Maps-en.
A következő részben még több tippel és trükkel ismerkedhettek majd meg.

6 megjegyzés:

Névtelen,  2010. június 25. 11:20  

"Tartsuk lenyomva a hardveres Menu gombot bárhol a rendszer alatt, aminek hatására a legutóbb használt 6 program listája lesz elérhető, így könnyen válthatunk az alkalmazások között." Szerintem a Home gombot kell nyomva tartani az utolsó 6 program listájához. Bocs h beleszóltam. Sanya

Névtelen,  2010. november 29. 18:48  

igaz, a menü gomb hosszan a billentyűt hozza elő

Névtelen,  2012. augusztus 12. 14:08  

Nekem egy olyan problemam van, hogy nem engedi a kepeket lemenni... hiába is hagyom a képen az ujjam... semmi sem történik.

Névtelen,  2012. december 8. 12:58  

Miért nincs a tablet PC-ken -andoid-magyar billentyűzet?
Miért nincsenek teljesen lefordítva -magyarra -az Androidos -alkalmazások??-Pl :skyp,Facebook stb -mint a Windows -alapú gépeken ?
-nincs olyan szintű szakember -kis hazánkban -aki képes lenne erre ? Nincs ennyi hazafias -érzés ???

Carloo 2013. szeptember 17. 11:14  

Én arra lennék kíváncsi,hogy az androidos tv-box-hoz használt magyar kiosztású billentyűzeten,mely gombbal tudom nagyítani a képet vagy játékot stb.
Windows alatt ugye ctrl+ megnyomásával sikerül, androidon ez a módszer nem működik.
Köszi a segítséget előre is.

Unknown 2016. október 31. 19:32  

Üdv!androidos tableten a bal egérgombnak megfelelően mit vagy hogy használjak? Egy játékban meg kell fogni valamit és áthyelyezni x pontbòl y pontra.windows alapú gépeken egér balgombal kell.

Megjegyzés küldése

Kapcsolat

In4Sane™ Blog © 2013 - http://i4s.hu

Ha kérdésed, problémád, vagy egyéb észrevételed akadna, akkor írj bátran oldalunk email címére, és amint tudunk válaszolunk.

Jelentkezés

Az i4s csapat folyamatosan várja vállalkozó kedvű BLOGGERek jelentkezését az oldal e-mail címén. Ha csak egy kicsit is érdekel a lehetőség, ne habozz, küldj nekünk üzenetet és mi tájékoztatunk a követelményekről és az egyéb részletekről.

i4s infó

Ha a főoldal nem működne, vagy egyéb háttérinformációkra vagy kíváncsi, látogasd meg Twitter csatornánkat az i4s Twitter linkre kattintva. Oldalunkat "lájkolhatod" Facebook-on, valamint "+-olhatod" a Google Plus-on is.
Az oldalon közölt screencastok, illetve videók megtekinthetőek az oldal YouTube csatornáján: i4s YouTube.
A közelgő fontos eseményekre az i4s naptárjából készülhetsz fel.

  © Webnolia - Blogger --> i4s.hu - In4Sane™ Blog © 2008-2015

Vissza a lap TETEJÉRE