Windows 7 BETA - 32 bit vs. 64 bit

>> 2009. január 10.


A tesztsorozat 4. részében a 32bites BETA veszi fel a versenyt a 64bites BETA-val. Lássuk hát, ki a gyorsabb.

Legelső körben jöjjön a hardver ismertetése, de még előtte megemlítenék egy dolgot. A teszt teljesen szubjektív, a 64bites oprendszeren 32bites alkalmazásokat futtattam. Tehát ez nem nevezhető egy igazi teljesítmény összehasonlításnak, hiszen natív 64bites alkalmazásokkal még tovább gyorsulhat a 64bites build. De összehasonlítási alapnak a 32bites alkalmzások megfelelnek, így valós képet kapunk arról, hogy is viselkedik a rendszer a hétköznapi user számítógépén (hiszen nem mindenki tud még beszerezni mindenből natív 64bites programot).
Akkor a konfig, amin a Win7-ek futnak:

Acer Aspire 5315:

CPU: Core 2 Duo T7100 1,8Ghz 2MB L2 cache 800Mhz FSB
RAM: 2x1GB 667Mhz
VGA: Intel X3100
HDD: SAMSUNG 200GB 7200RPM 16MB
CHIPSET: INTEL GL960(965)

Jöjjenek a diagrammok, amik magukért beszélnek, minimális kommentárral megtámogatom őket.
Első körben a Windows 7 BETA RAM használatát vizsgálom meg. De még mielőtt jönne az első diagramm, szögezzünk gyorsan le valamit. Kik is használnak általában 64bites operációs rendszert? Azok akik még nagyobb sebességre vágynak, illetve több mint 3,5GB RAM-mal rendelkeznek. Mivel a 32bites build maximum 4GB fizikai memóriát tud megcímezni, addig a 64bites ennél sokkal többet. Tehát a 64bites build nagyobb RAM mennyiség alatt érzi jól magát, ebből adódhat a nagyobb RAM használat is.
Na akkor jöjjön az első 2 diagram, amin a rendszer bekapcsolás utáni RAM fogyasztását láthatjuk, illetve általános használatkor keletkező RAM használatot láthatjuk:


93MB RAM-mal kér többet a 64bites build, ez nem nevezhető soknak, figyelembe véve, hogy akik ezt a verziót használják, azoknak >4GB RAM található a gépükben. Általános használatkor már nagyobb különbség mutatkozik, 242MB-al kevesebb RAM-ot igényel a 32bites build. Jöjjenek hát a Windows 7 beépített benchmarkja alatt elért pontszámok.


Az eredmények egyezőek, kivéve a RAM és CPU tesztet. Ott a 64bites kiadás élvez előnyt a 32bitessel szemben. Következzék a HDD tesztelő alkalmazás, a HD TUNE Pro 3.0 eredményei.




Az első diagrammon a Burst rate, illetve az átlagos olvasás alatt elvérzik a 32bites ellenében, bár a különbség nem egetrengető. Ezzel szemben a Maximális és minimális olvasási sebesség alatt észheztér a 64-es, és megelező a 32bites-t, bár a különbség kettőjük között nem igazán nagy. Összeségébe elmondhatjuk, hogy a 64bites változat a merevlemez műveletek alatt megegyező sebességre képes a 32bitessel. Jöjjön egy olyan teszt, ahol megvillantja a 64-es az oroszlánkörmeit. Következzék a WinRAR eredmények diagramja.



A beépített benchmark alatt a 64bites előnye a 32bitessel szemben 65kb/s, de még így is elmarad az előző buildok teljesítményétől. Viszont a 349MB-os fájl kicsomagolása alatt olyan nagy előnyre tesz szert a 64bites build, hogy az már számomra is hihetlen. Rekord gyorsan, 5 másodperc alatt bontja ki a 349MB-os fájlt, majdnem 2szeres sebességkülönbség a 32bites változathoz képest!


A népszerű PI értéket számoló program, a SuperPI 1.5 alatt hasonló a teljesítménye a kiadásoknak, kivételt képez a 2Milliós teszt. Ott majdnem 4 másodperc a különbség a 64bites változat javára, ami már elég nagynak tekinthető. Következzék az Everst Ultimate alatt leadott teljesítmény diagram.



Everest alatti teljesítmény közel azonos, kivétel a CPU ZLib teszt alatti közel 500 pontos differencia a 64bites javára. Végül következzék a HD film (720p) alatti géphasználat.



A CPU használat megegyezik, a RAM használat a 64bitesnél 90MB-al több. Mivel az egész rendszer több RAM-ot igényel, így nem meglepő a 90MB-os differencia. Hogy kinek melyik változatot éri meg feltenni, azt az alábbi diagrammok alapján mindenki döntse el maga, én úgy gondolom, hogy aki nem rendelkezik natív 64bites programokkal, és 3GB+ RAM-mal, az nem profitál sokat a 64bites oprendszerből. A 32bites alatt is akadnak kompatibilitási problémák, hátmég a 64bites alatt. Egy megfelelő rendszeren a 64bites változat nagyobb teljesítményre képes, mint a 32bites, tehát aki erős hardverral rendelkezik, annak megérheti felrakni a 64bitest, de ő is számoljon kompatibilitási problémákkal.
Végszónak elmondanám, hogy itt tudtok igényelni magatoknak Windows 7 BETA kulcsot (egyben itt tudjátok letölteni az ISO fájlokat is). Az előző teszteket linkjei:
1. rész: Windows 7 build 6801 - Notebookon
2. rész: Windows 7 6801 vs. 6956
3. rész: Windows 7 - 3 build tesztje

És akkor a végén a hitelesítő képek a tesztekről:










4 megjegyzés:

Névtelen,  2009. január 11. 10:27  

Nagyon igényes és korrekt teszt! Köszi!

Flavin 2010. július 12. 3:06  

Nagyon nagyon tetszik a teszt.
Segített a döntésemben. Nem csinálok 64-es rendszert. Nem éri meg csak a CPU számításoknál húz el egyébként nem. De ha valaki Gamer gépnek használja akkor jó lehet... Csak ha jól tudom a játéknak is támogatnia kell...

Unknown 2011. április 30. 21:11  

Szia!
A teszt tök jó. Tetszik.
DE! Kérlek ne tegyél ki olyan diagramot, ahol 31-33% közt mutatod a 32 és 33% közti differenciát, mert ez vizuális félretájékoztatás! :)
Ha nem Te készítetted el így, akkor ne vedd magadra! :)
De, a teszt tényleg remek!

Ezek szerint, ha AI programozásra és gamer PC-nek szánom a gépet, akkor jobban megéri a 64bites rendszer a gyorsabb számítási sebesség miatt?

Üdv
Balázs

Megjegyzés küldése

Kapcsolat

In4Sane™ Blog © 2013 - http://i4s.hu

Ha kérdésed, problémád, vagy egyéb észrevételed akadna, akkor írj bátran oldalunk email címére, és amint tudunk válaszolunk.

Jelentkezés

Az i4s csapat folyamatosan várja vállalkozó kedvű BLOGGERek jelentkezését az oldal e-mail címén. Ha csak egy kicsit is érdekel a lehetőség, ne habozz, küldj nekünk üzenetet és mi tájékoztatunk a követelményekről és az egyéb részletekről.

i4s infó

Ha a főoldal nem működne, vagy egyéb háttérinformációkra vagy kíváncsi, látogasd meg Twitter csatornánkat az i4s Twitter linkre kattintva. Oldalunkat "lájkolhatod" Facebook-on, valamint "+-olhatod" a Google Plus-on is.
Az oldalon közölt screencastok, illetve videók megtekinthetőek az oldal YouTube csatornáján: i4s YouTube.
A közelgő fontos eseményekre az i4s naptárjából készülhetsz fel.

  © Webnolia - Blogger --> i4s.hu - In4Sane™ Blog © 2008-2015

Vissza a lap TETEJÉRE